Zlostavljane žene Županiji uvijek “na repu”, daje tek 8 posto od obećanog

Zlostavljane žene Županiji uvijek “na repu”, daje tek 8 posto od
obećanog

Kao i obično, zlostavljanih žena svi se sjete tek kad su prigode poput današnje – Nacionalnog dana protiv nasilja nad ženama. Nadamo se da će ih se, osim medija, sjetiti i mjerodavni kojima su, kako je kazala voditeljica Ženske grupe “Korak” Mirjana Duduković, zlostavljane žene uvijek negdje “na repu”.

Naime, potpisani ugovori po kojima se u skladu s Nacionalnim programom borbe protiv nasilja autonomne ženske kuće, pa i ona u Karlovcu, financiraju po tripartitnom sustavu (Grad, Županija, Ministarstvo) nisu obvezujući. Grad Karlovac ostvario je 24 posto od dogovorenih 30, država daje 28 posto dok Karlovačka županija tek sramotnih osam posto.

– Nije nam jasno zbog čega je situacija sa Županijom takva, jednostavno nas ne doživljavaju, kazala je Duduković dodavši kako se ipak nada da Sklonište za žene ući u proračun za 2012. godinu te da će ono moći normalno funkcionirati. Tome bi svakako pomoglo donošenje Zakona koji bi propisao financiranje Skloništa kao obvezu dok su “Koraku” zadovoljni što je barem potpisan novi sporazum za financiranje do 2016. godine.

Dok “Korak” i druge autonomne kuće bore bitku za financiranje, nasilje u Hrvatskoj nad ženama ne jenjava, dapače, čak je u porastu. U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je čak devet tisuća nasilja i to je na razini kao i prošle godine, dok su crne brojke, smatra Duduković, sigurno puno veće.

– Žene su i strahu i dalje mnoge ne prijavljuju nasilje. Ekonomski su ovisne, nisu konkurentne na tržištu rada i to su veliki problemi s kojima se borimo, kaže voditeljica “Koraka”.

U karlovačkom Skloništu trenutno se nalazi 12 osoba dok je od početka godine u njemu bilo zbrinuto 46 žena.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest