Članice HSLS-a o problemu zlostavljanih žena: Treba izolirati nasilnike, a ne žrtve

Članice HSLS-a o problemu zlostavljanih žena: Treba izolirati
nasilnike, a ne žrtve

Zlostavljane žene su najčešće one za koje nikada ne bi rekli da prolaze taj pakao. Zašto šute o svojem problemu? Mnogo je razloga, od financijske ovisnosti pa sve do osuda od strane društva koje često traži opravdanja za takve grozne postupke, no najjači je da osjećaju ogroman sram i strah. Prošla sam i sama taj teški put i znam koliko je potrebno snage da se tome stane na kraj, kazala je predsjednica HSLS-a Karlovačke županije Višnja Mihalić na konferenciji za medije koji su Liberalke – ženska inicijativa HSLS-a Karlovačke županije održale povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Prošlo je 12 godina od kada su 22. rujna na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene i teško ranjena jedna djelatnica suda tijekom brakorazvodne parnice.

Snježana Britvec, predsjednica Liberalki – ženske inicijative HSLS-a Karlovačke županije, kazala je da je crna statistika postala realnost i u Karlovačkoj županiji – mjesečno se zaprimi 60-tak poziva na SOS telefon od strane zlostavljanih žena i djece te je skoro isti mjesečni broj posjeta i traženja nekog oblika savjeta i pomoći u Ženskoj grupi “Korak”. Brojka je u stvarnosti nažalost, puno veća.

– Smatramo da su nasilnici ti koje treba izolirati, a ne žrtve. Dugotrajan boravak žrtava nasilja u sigurnim kućama samo produljuje njihovu agoniju i još ih više udaljava od mogućnosti vraćanja u normalan život. Apelliramo na više senzibiliteta od strane zajednice, veću stručnost onih koji sudjeluju u intervenciji i radu sa zlostavljanima, ali i jaču legislativu. Naš zakon predviđa udaljavanje počinitelja nasilja iz doma, no to se najčešće ne poštuje.

Tražimo da se zakonski model uredi po uzoru na Austriju, gdje policija nakon zaprimljene prijave trenutno udaljava počinitelja iz doma bez obzira na vlasništvo nad nekretninom i vrstu međusobnog odnosa, kazala je je Linda Rossini Gajšak, predsjednica Liberalki-  ženske inicijative HSLS-a Zagrebačke županije te nadodala da je potrebno povećati konkurentnost žena na tržištu rada, što bi se postiglo uvođenjem fleksibilnijeg modela rada. Također, podržavaju i realizaciju Zakona od financiranju autonomnih skloništa.

Liberalke su najavile i pokretanje portala za borbu protiv nasilja nad ženama na kojem će biti moguće potražiti on-line besplatnu pravnu pomoć, ali i tribinu koja će se održati u studenom ove godine u Europskom domu u Zagrebu gdje će okupiti sve udruge koje se bave ovom problematikom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest