Za karticu mobilnosti i mamograf prilagođen ženama s invaliditetom

Za karticu mobilnosti i mamograf prilagođen ženama s invaliditetom

U Europskom tjednu mobilnosti Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije obilježila je Kampanju za pokret te ujedno i 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Kampanju za pokret pokrenuo je  European disability forum – EDF-a, a koju podržava i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske kao krovna organizacija.  Cilj kampanje je prijedlog instrumenata koji bi omogućili osobama s invaliditetom da iskoriste svoje pravo na slobodu kretanja i korištenje dobara i usluga unutar EU tržišta, baš kao i svi drugi građani EU. Jedna od glavnih točaka djelovanja Europske strategije za osobe s invaliditetom je razrada Europskog zakona o pristupačnosti za 2012. godinu i Europske kartice mobilnosti, objasnila je tajnica udruge Marica Poljančić.

Europska kartica mobilnosti riješila bi problem velike razlike među povlasticama koje osobe s invaliditetom ostvaruju diljem Europe. Naime, osobe s invaliditetom suočene su s ozbiljnim nedostatkom mehanizama koji bi im omogućili pristup povlasticama vezanima uz invaliditet kada posjećuju neku od zemalja Europske unije. Upravo zato radi se na uvođenju Europske kartice mobilnosti, koja bi osobama s invaliditetom osigurala jednak pristup uslugama unutar cijele EU.

Ujedno je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22.rujna, s inicijativom SOIH-a da se na nivou Hrvatske prikupe sredstva i kupi prilagođeni mamograf za žene s invaliditetom – korisnice invalidskih kolica. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest