Mala hidroelektrana kao obiteljski biznis? Prvo treba proći kroz šumu administracije

Mala hidroelektrana kao obiteljski biznis? Prvo treba proći kroz
šumu administracije

Perspektiva malih solarnih elektrana, vjetroelektrana i hidroelektrana na području Karlovačke županije danas je bila tema radionice na kojoj su u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” sudjelovali predstavnici više udruga iz raznih dijelova Hrvatske, te predstavnici Energetskog instituta “Hrvoje Požar” iz Zagreba.

Riječ je, naime, o projektu koji za cilj ima pojednostavniti administrativnu proceduru a kako bi se što više ljudi motiviralo da postanu mali proizvođači električnme energije iz obnovljivih izvora. Projekti privatnih hidroelektrana u napuštenim mlinicama i sličnim objetkima ili malih “solarnih farmi” nisu novost no istina je da u Hrvatskoj i dalje vrlo mali broj proizvođača ima status povlaštenog proizvođača električne energije.

Karlovačka županija je, međutim, jedna od onih s najboljim mogućnostima korištenja različitih obnovljivih izvora, posebice na području biomase i malih hidroelektrana.

– Ovo je treća od četiri regionalne radionice pod nazivom “Povećanje broja povlaštenih proizvođača energije u Karlovačkoj županiji”. Radionicu smo organizirali u suradnji s partnerima Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, Eko Liburnia iz Rijeke, Eko-Zadar iz Zadra, Press centar za okoliš iz Osijeka i Energetski institut “Hrvoje Požar” iz Zagreba s ciljem osnaživanja kapaciteta udruga i zainteresirane javnosti za sudjelovanje u procesima odlučivanja na području obnovljivih izvora energije, kazala je Jasmina Cvetković iz Društva Zvono zu Kupu.

Projekt financijski podupiru Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska unija u sklopu IPA programa.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest