HSLS-ovke zabrinute za natalitet, traže izmjenu Zakona o med. potpomognutoj oplodnji

HSLS-ovke zabrinute za natalitet, traže izmjenu Zakona o med.
potpomognutoj oplodnji

S približavanjem izbora sve su aktivnije Liberalke – ženska inicijative HSLS-a Karlovačke i Zagrebačke županije te karlovačkog i dugoreškog ogranka HSLS-a. Jutros su na Trgu Matije Gupca organizirali akciju za izmjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Kako su istaknuli, podržavaju  izmjenu Zakona koja je najavljena na 147. sjednici Vlade, no smatraju da je to samo početak i da čitavoj tematici treba pristupiti maksimalno oprezno i odgovorno. Na štandu su se dijelile dopisnice adresirane na Vladu i Sabor RH kojima se traži hitna izmjena Zakona.

– Za izradu kvalitetnog zakonskog rješenja potrebna je suradnja sa stručnjacima koji će prepoznati sve loše strane Zakona koji je trenutno na snazi. Izmjenom Zakona trebalo bi se omogućiti svim neplodnim parovima pravo na oplodnju više od tri jajne stanice u jednom postupku, kao i da imaju mogućnost zamrzavanja zametaka, a ne da to vrijedi samo za parove s teškom neplodnosti, kako je najavljeno u prijedlogu Vlade, kazala je predsjednica inicijative u Zagrebačkoj županiji dr. Linda Rossini Gajšak.

Istaknule su da je zabrinjavajuće da Hrvatska ima jednu od najnižih stopa nataliteta u Europi i da treba učiniti sve  kako se zaustavio taj negativan trend (koji je potvrđen posljednjim popisom stanovništa), a da to podrazumijeva i da se parovima kojima je potrebna medicinska pomoć oko zasnivanja obitelji treba omogućiti uređena i dobro organizirana zakonska regulativa kakva postoji u većini europskih zemalja. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest