Grad plesa: Francuski učitelj poučavao Karlovčane i Karlovčanke metodi Pet ritmova

Grad plesa: Francuski učitelj poučavao Karlovčane i Karlovčanke
metodi Pet ritmova

Karlovac se u posljednje vrijeme doista može nazvati gradom plesa. Brojne zanimljive manifestacije i akcije Studija 23, Free Dance studija, Promenada kluba, ali i mnogih drugih, kao i otvaranje novih plesnih dvorana, pokazale su kako Karlovčani i Karlovčanke doista uživaju u plesu. Dvije zanimljive plesne radionice održane su ovog vikenda u Karlovcu u organizaciji Studija 23 te Hrvatskog sabora kulture. Gotovo cijelu subotu, točnije od 10 do 19 sati, trajala je radionica plesne improvizacije i stvaranja pod vodstvom Melite Spahić Bezjak. Seminar pod nazivom “Loud silence” bavio se suvremenim plesom i dakako njegovim stvaranjem, a namijenjen je bio plesačima i koreografima.

Današnja radionica bila je ponešto drugačijeg karaktera i prva takva u našem gradu. Radi se o radionici plesne tehnike “Pet ritmova” kojom se u Europi i svijetu bavi sve više ljudi, posebno zato jer ne zahtjeva nikakvo plesno iskustvo, fizičku spremu, a nije ni dobno ili spolno ograničena. Pet ritmova zapravo je udruga koja djeluje po cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj, a ova radionica je tek prva u nizu, kazala nam je Vera Vrbanac iz Studija 23 te pozvala sve Karlovčane i Karlovčanke da im se pridruže na sljedećoj.

Voditelj ove radionice, Thierry Francois, pristigao je iz Francuske te je licencirani učitelj za metodu “Pet ritmova”. Objasnio je kako ta tehnika uključuje pet metoda kojima se tijelo pokretom vodi kroz pet različitih ritmova od kojih svaki nosi posebnu energiju. Zanimljivo je da posebne tehnike plesa nema i upravo je zato pristupačna za sve bez obzira na dob, jer plesač sam određuje svoje pokrete prema vlastitim sposobnostima, pokreti su jednostavni i slobodni te naglašava kako je, kao tehnika plesa, vrlo jedinstvena. Thierry se nada kako ovo, iako je prvi, nije i posljednji put da surađuje s Karlovcem, a tome se nadaju i iz Studija 23 čiji je plan organizirati ovakve plesne radionice barem jednom mjesečno.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest