T7 VIS: Nalaz potvrdio da nismo zagađivači zraka u Dugoj Resi

T7 VIS: Nalaz potvrdio da nismo zagađivači zraka u Dugoj Resi

Nakon jučerašnjeg priopćenja Ministarstva zaštite okoliša i objavljivanja inspekcijskog nalaza u pogonima bivše “Pamučne industrije”, danas se priopćenjem oglasio i vlasnik tvornice, varaždinska tvrtka T7 VIS.

KAportal.hr Zbog velikog interesa javnosti o ovoj temi, objavljujemo kompletno priopćenje.

“Tvrtka T7  VIS d. o. o., proizvodna jedinica Duga Resa nije zagađivač zraka u tom gradu! Potvrdilo je to i današnje priopćenje Ministarsto zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva!

Ministarstvo je potvrdilo da je mjerenje emisija plinova iz dimovoda energane vršila ovlaštena tvrtka Metroalfa te da su izmjerene vrijednosti emisije štetnih tvari u zrak ispod granica dozvoljenih. Tvrtka UDOVOLJAVA svim propisanim vrijednostima iz čega jasno proizlazi činjenica da onečišćenja od strane T7 VIS-a nije bilo. Izmjerene vrijednosti dioksina i furana čak su 400 puta niže od dopuštenih što ukazuje da potencijalne izvore onečišćenja zraka i okoliša u Dugoj Resi treba tražiti negdje drugdje.

Do emisije određene količine tih plinova u ispustu kotla dolazi prilikom energetske oporabe rabljenih ulja, a koje predstavlja ekološki najprihvatljiviji način daljnjeg korištenja istih. Tvtka T7 VIS ima dozvolu za energetsku oporabu rabljenih ulja koja upravo ovakvim zbrinjavanjem ne predstavljaju prijetnju za okoliš. Naprotiv, time rabljeno ulje postaje koristan  energent za proizvodnju što je odavno prihvaćena tehnologija u Europskoj Uniji, a i šire.  Na taj način štede se drugi oblici energije dok je istovremeno okoliš potpuno siguran i zaštićen. Tako oporabljeno ulje postaje energent za proizvodnju, a ne otpad koji bi u protivnom završio bačen u okoliš.

Osim mjerenja emisija dioksina i furana, uzimali su se i uzorci  rabljenog ulja i njih je analizirao  Zavod za javno zdravstvo “dr Andrija Štampar”!  Iz te analize  također jednoznačno proizlazi da tvrtka T7 VIS NIJE SPALJIVALA OPASAN OTPAD,  pošto rabljena ulja nisu opasan otpad već gorivo koje se u T7 VIS-u energetski oporabljuje u svrhu dobivanja energije u procesu tekstilne proizvodnje.

Unatoč tome, državni je inspektor zaštite okoliša, pod pritiskom aktivista i navodnih ekologa,  tvrtci privremeno oduzeo dozvolu i to pozivajući se na članak Uredbe koji se odnosi isključivo na suspaljivanje OPASNOG OTPADA, a ne rabljenih ulja II kategorije utvrđenih predmetnom analizom čija energetska oporaba je apsolutno sukladna dobivenoj dozvoli. Svi ključni brojevi mazivih ulja utvrđeni analizom, a navedeni u priopćenju Ministarstva, u skladu su s predmetnom dozvolom i dokazuju da tvrtka T7 VIS nije djelovala protivno istoj.

Držimo da je inspektorijat napravio previd i krivo tumačio Uredbu. Na predmetno rješenje tvrtka T7 VIS podnijela je žalbu i poduzet će sve raspoložive pravne radnje kako bi se pobijano rješenje u cijelosti poništilo.

Podsjećamo, tvrtka T7 VIS već je vodila sličan proces s Državnim inspektorijatom, te je spor i dobila.

Ono što je najbitnije za građane Duge Rese i kakvoću zraka u tom gradu, T7 VIS ničim nije ugrozio život i zdravlje ljudi toga kraja te su se sve insinuacije o nama kao zagađivaču ovim mjerenjima pokazale lažnima! Dapače, energetskom oporabom rabljenih ulja, a što predstavlja ekološki najučinkovitiji način zbrinjavanja istih, T7 VIS upravo pomaže u očuvanju okoliša”.

T7 VIS

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest