Najteže karlovačke godine zaustavljene u objektivu Dinka Neskusila

Najteže karlovačke godine zaustavljene u objektivu Dinka Neskusila

Fotografi nerijetko predstavljaju posebnu dušu grada i svojim objektivom bilježe vremena. Nekada je riječ o zbiru zaustavljenih trenutaka koji predstavljaju neutralan dokument jednog vremena, nekada fotografije izazivaju nostalgiju, nekada sreću ili žalost, a nekada su i, jednostavno, teške.

Izložba Dinka Neskusila sačinjena je baš od takvih fotografija – njihova težina je dvojaka, ona umjetnička, vrsnog i kvalitetnog fotografa, a i ona osobna, koju će svi Karlovčani koji su bili u gradu u njegove četiri najteže godine duboko osjetiti pri pogledu na Dinkove fotografije. Oni mlađi, pak, možda će bolje nego bilo kakvim riječima saznati kako je bilo (pre)živjeti u Karlovcu od 1991. do 1995. godine.

Ovom izložbom, u Likovnom salonu Ljudevita Šestića u karlovačkoj knjižnici, započelo je obilježavanje 20. obljetnice sveopćeg napada na grad. Tog 4. listopada 1991. godine počeo je četverogodišnji rat u kojem ćemo proći puno toga ružnog i ponešto lijepog, pogotovo u trenucima oslobođenja. Možda nakon rata nismo u potpunosti opravdali žrtvu branitelja i civila poginulih u obrani grada (bilo na frontu, bilo u šetnji, na poslu ili svakodnevnim trenucima provedenim u gradu na četiri rijeke u njegovim najtežim danima), možda nismo ispunili ni vlastite težnje i obećanja iz te četiri godine, možda smo svi skupa pomalo izdali same sebe i tadašnje ideale, ali možda će Dinkove fotografije i tu odraditi svoj dio posla.

Možda ćete se, gledajući ih, sjetiti sebe u devedesetima i danas, u puno lakšoj situaciji, jer s druge strane nitko ne puca, preuzeti odgovornost za svoje živote, grad i državu. Možda ćete se, eto, sjetiti da postoje stvari koje nisu zaslužile da budu iznevjerene ovako kako, nažalost, danas jesu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest