Starica deložirana iz stana jer nije uspjela dokazati da je ’91. bila u Karlovcu

Starica deložirana iz stana jer nije uspjela dokazati da je ’91.
bila u Karlovcu

– Da je više mogla bi se baciti kroz prozor, ovako bi samo slomila ruku, rekla je u suzama kroz prozor prizemnog stana u Nazorovoj ulici 77-godišnja Zlata Dragojević. Upravo je u tijeku deložacija po sudskoj presudi i ovrhovoditelju “Vodovodu i kanaliziciji” kojom se mora hitno maknuti iz trosobnog stana u kojem je s obitelji živjela četrdeset godina.

Razlog je okončanje sudskog spora započetog još 1992. godine u kojem je gradska tvrtka  tužila da su nositelji stanarskog prava – Zlata Dragojević i njezin suprug Marko koji je preminuo 2007. godine tijekom 1991. godine iz stana izbivali više od šest mjeseci. Po tvrdnjama Zlate Dragojević, suprug je ostao u Topuskom no ona se kao Hrvatica vratila nakon mjesec, dva.

Apsurd je što je njezin sin s obitelji tijekom cijelog rata bio u stanu no kako nije bio upisan kao nositelj stanarskog prava, a po starom zakonu o “izbivanju duže od šest mjeseci” stan je izgubljen. Prva deložacija bila je zakazana za 23. ožujka 2010. godine, no odgođena je zbog Zlatinog lošeg zdravstvenog stanja.

– Sada nemam gdje, nadam se da će me primiti prijatelji u Tušiloviću, imaju u kući jednu podrumsku prostoriju, kazala je okupljenim novinarima Zlata Dragojević.  Nakon 18 godina dokazivanja da navedeni stan nisu nikad napustili, što su nam potvrdili i brojni susjedi, sada više nema pravnog lijeka kojim bi se obranila od prisilne dekložacije. Grešku je napravio i njezin odvjetnik koji nije uputio žalbu na Vrhovni sud. Zlata Dragojević kaže da ga ipak nije htjela tužiti jer bi mu upropastila život, a ona je već stara. Kako je kazala, da joj barem država ili grad da neki zamjenski stančić, ali očito nitko nema sluha.

Apsurd ove situacije potvrđuje i nedavno donošenje zakona o povratu stanarskog prava srpskim izbjeglicama. U Karlovcu je 180 stanova vraćeno u posjed ljudima koji su 1991. godine napustili grad i nije ih bilo 20 godina, a obitelj Dragojević bez stana ostaje po zakonu s početka 90-ih godina  s time da ga, tvrde oni te potvrđuju  svjedoci, čak nisu niti prekršili. Dragojevići sumnjaju da je netko u Vodovodu “bacio oko” na trosoban stan u centru, te iskoristio pravnu mogućnost da ga otmu na legalan način.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest