U Prirodoslovnoj školi službeno otvorena prva školska sirana u Hrvatskoj

U Prirodoslovnoj školi službeno otvorena prva školska sirana u
Hrvatskoj

Karlovačka Prirodoslovna škola postala je prva u Hrvatskoj koja ima potpuno opremljenu mini siranu po najmodernijim standardima. Sirana je danas svečano otvorena, dok su sredstva dobivena po projektu “Modernizacija programa osposobljavanja za zanimanje mljekar – sirar MOTO” od fonda Europske unije.

– Sredstvima je kupljena oprema za potrebe prerade mlijeka tako da je moguće dnevno preraditi do 500 litara mlijeka u sir i ostale proizvode – jogurt, voćni jogurt i skutu dok je kapacitet zorione oko dvije tisuće kilograma, kazao je ravnatelj škole Damir Jakšić. Kako dodaje, ovdje se mogu izrađivati tehnološki najzahtjevniji sirevi, polutvrdi sirevi i škripavac koji je autohtoni proizvod u Karlovačkoj županiji.

Osim učenika prehrambenog smjera koji će u mini sirani učiti kako se proizvodi sir, u sirani će već osposobljavaju mljekari i sirari iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sir će se proizvoditi i u okviru Učeničke zadruge te pronaći i svoje mjesto na tržištu.

Ovih dana u mini sirani Prirodoslovne škole počela su i predavanja polaznicima projekta koji se obrazuju za zanimanje mljekar – sirar. Polaznici su raspoređeni u tri grupe u Karlovcu, Kninu i Velikoj Gorici dok se, nakon završenog tečaja, zanimanje upisuje u radnu knjižicu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest