Muzej Domovinskog rata dobio novi eksponat – restaurirani transporter

Muzej Domovinskog rata dobio novi eksponat – restaurirani
transporter

Oklopni transporter Sokol 1 iz Domovinskog rata danas je upotpunio zbirku Muzeja Domovinskog rata u karlovačkom predgrađu Turanj. Sokol je improvizirano borbeno vozilo kakva su se u Hrvatskoj počela proizvoditi u svibnju 1991. godine.

Prvi je izrađen u rujnu 1991. godine za potrebe logistike Borbene grupe Lasinja. Ovaj oklopnjak za prijevoz pješaštva nastao je preradom kamiona Zastava 640 iz voznog parka Jamnice a iz zaborava su ga obnovom vratili članovi Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca. Koliko je Sokol značio braniteljima posvjedočili su pripadnici njegove posade.

–  Sokol je bio preteča Sokolu 1, a on je psihološki puno značio našim borcima ali i neprijatelju ulijevao strah. Njime smo relativno sigurno prebacivali borce do borbene linije, prevozili ranjenike i vršili ostale operacije, rekao je natporučnik Ivan Kakić, zapovjednik Borbene grupe Lasinja o Sokolu.

Vozilo je bilo odbačeno i vrlo lošem stanju se nalazilo kod Lovačkog doma u Pokupskom gdje su ga uočili pripadnici JVP Grada Karlovca. Vatrogasci su ga obnovili i predali Gradskom muzeju. Od danas upotpunjava zbirku naoružanja iz Domovinskog rata na Turnju koja se posljednjih godina prometnula u najposjećeniju turističku destinaciju na području Grada Karlovca. Odmah po prezentaciji novog eksponata, Sokol je privukao i pažnju stranih turista. Ove je godine, po statistici Turističke zajednice, prostor izložbe posjetilo čak oko 18 tisuća posjetitelja.
KAportal.hr
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest