Prohibicija za maloljetnike urodila plodom – manje vandalizma, program prevencije

Prohibicija za maloljetnike urodila plodom – manje vandalizma,
program prevencije

Osamdeset maloljetnika među kojima i jedna osoba mlađa od 14 godina zatečeno je u proteklih godinu dana u kršenju gradske Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića na javnim površinama. Više od pola bilo je pod utjecajem alkohola, najviše je maloljetnika od 16 do 18 godina dok su dvojica dobila Prekršajne prijave jer su u kršenju zatečeni tri puta., ovo je kratki rezime rada policije i Grada usmjerenih na prevenciji i sprječavanju osvisnosti o alkoholu – pošasti novog doba među staroj, ali i mladoj populaciji u Hrvatskoj.

Osim kontrole maloljetnika na javnim mjestima, policija je bila učinkovita i u ciljanim nadzorima ugostiteljskih i trgovačkih objekata koji, naravno, u skladu sa zakonskim obvezama maloljetnicima ne smiju prodavati alkohol i cigarete.

– Provedeno je 58 ciljanih nadzora od kojih je 13 odrađeno u suradnji s Državnim inspektoratom. Ustanovljeno je pet prekršaja prodaje alkohola maloljetnicima, tri prekršaja konzumiranja u ugostiteljskim objektima, tri prekršaja prodaje duhanskih proizvoda, devet prekršaja iz domene javnog reda i mira te još neki, rekao je načelnik PU karlovačke Josip Ćelić.

Koliko je Odluka koju je Grad Karlovac u ovakvom obliku počeo prvi provoditi u Hrvatskoj opravdana, govorio je gradonačelnik Damir Jelić. Kako kaže, brojke su egazktne. u 2009. godini šteta od vandalizma, a koja je u velikom broju slučajeva baš posljedica opijanja mladih, napravljena je šteta od 280 tisuća kuna, u 2010. 178 tisuća kuna dok je dosad u ovoj godini zabilježena šteta u vrijednosti 108 tisuća kuna.

Uz represivno djelovanje policija provodi i program prevencije. Tako je, kazao je zamjenik načelnika PU karlovačke Ivica Porubić, u tijeku program edukacije među osnovnoškolcima, te pilot projekt u OŠ Banija u kojem osim učenika sudjeluju i roditelji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest