Platane preživjele zahvaljujući aktivistima, Grad je opet izigrao dogovor

Platane preživjele zahvaljujući aktivistima, Grad je opet izigrao
dogovor

Radovi na sanaciji kanalizacije u Nazorovoj ulici su pri kraju, stoljetne platane su preživjele zahvaljujući ekološkim aktivistima no problemima u komunikaciji između Grada i Građanske inicijative nikad kraja. Naime, Ekološko društvo Pan i Građanska inicijativa za spas platana uputili su otvoreno pismo u kojem iznose da završetak radova bitno odstupa od postignutog dogovora prvenstveno zbog odustajanja od izrade projekta hortikulturnog uređenja okoliša platana.

KAportal.hr

Otvoreno pismo građanima Karlovca, medijima i zainteresiranoj javnosti prenosimo u cjelosti:

Ekološko društvo Pan i Građanska inicijativa za spas platana u Nazorovoj ulici ovim se putem želi obratiti zainteresiranoj javnosti i građanima Karlovca povodom završetka radova oko rekonstrukcije Nazorove ulice. Kao što je poznato predstvanici Eko Pana i Građanske inicijative neposrednim su građanskim aktivizmom uspijeli spriječiti planirano rušenje drvoreda Platana. Tijekom sastanaka koji su vođeni s predstavnicima s Grada, izvođača radova, projektantom i ostalima, s ciljem iznalaženja rješenja za obavljanje rekonstrukcije navedene ulice uz očuvanje stogodišnjih platana, nedvojbeno je utvrđeno pogrešno planiranje i vođenje projekta te nepostojanje stvarnih stručnih razloga za rušenje stoljetnog drvoreda. Predstavnici Eko Pana i Građanske inicijative uz pomoć predstavnika struke uspjeli su u postupku  pregovaranja konkretnim argumentima i alternativnim rješenjima dokazati da rušenje stabala nije nužno.

Slijedom svih navedenih činjenica koje su poznate i široj javnosti postignut je sporazum o izvođenju radova uvažavajući potrebne mjere opreza kako bi se Platane očuvale. Radovi u Nazorovoj ulici trebali su se obaviti pridržavajući se elaboriranih činjenica navedenih u:

1. Prijedlogu mjera zaštite platana u Nazorovoj ulici prilikom građevinskih radova zamjene kanalizacije izrađenog po doc. dr. sc. Antun Alegro, Botanički zavod Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu,predsjedniku Hrvatskog botaničkog društva

2. Stručnom mišljenju u svezi problematike drvorednih stabala hibridne platane (Platanus x acerifolia) u Nazorovoj ulici u Karlovcu izrađenog od strane prof. dr. sc. Milana Oršanića, dekana Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradnika dr.sc. Damira Drvodelića i dip. ing.šum. Vinka Paulića.

3. Priloženim skicama o mogućem načinu izvedbe kolektora Građanske inicijative i Ekološkog društva Pan

4. Potrebe izrade projekta uređenja okoliša po ovlaštenom arhitektu radi poboljšanja uvjeta rasta platana.

Napominjemo da su sve ove točke (osim točke 4) inicirane, organizirane i realizirane od Građanske inicijative i Ekološkog društva Pan i uz bezrezervnu volontersku stručnu pomoć navedenih autoriteta, premda su investitor i Grad Karlovac trebali to učiniti i snositi troškove izrade mjera i mišljenja. Ovim putem želimo naglasiti da završetak radova bitno odstupa od postignutog dogovora prvenstveno zbog odustajanja od izrade projekta hortikulturnog uređenja okoliša Platana.

U ovom slučaju nužno je bilo financirati i izraditi projekt uređenja okoliša s kojim bi se dopunio i unaprijedio projekt kolektora, a u njemu bi bila sadržana sva nužna poboljšanja koja bi omogućila ne samo zadržavanje i preživljavanje naših stoljetnih stanovnika i naše prirodne baštine, nego i unaprijeđenje njihova staništa i to uvođenjem veće travnate površine unutar parkirališta zbog navodnjavanja, izvođenjem zelenih povišenih otoka oko platana i u dijelu postojeće ceste, drugačijom regulacijom prometa i drugačijim izvođenjem dijela sekundarne kanalizacije uz sama stabla platana. Takvo (ne)postupanje smatramo vrlo štetnim za sama stabla jer i po predstavljenim stručnim radovima nedvojbeno je utvrđeno nužnost poboljšanja uvjeta za nihov daljni život. Nažalost postojeći uvjeti posljedica su i dugogodišnje nedovoljne i nestručne brige kako za drvored u Nazorovoj ulici tako i za drvorede u ostalim dijelovima grada.

Također želimo istaknuti da su ovakvim potezom svi građani Nazorove ulice ali i svi građani grada Karlovca uskraćeni za cjelovito uređenje navedene ulice. Smatramo da su građani Karlovca spontanim okupljanjem, potpisivanjem peticije, kada je u svega nekoliko dana – bez obzira na direktne prijetnje aktivistima na mjestu potpisivanja peticije, opstrukcije raznih vrsta (krađa par stotina poziva ubačenih u poštanske sandučiće stanarima Nazorove …) – sakupljeno 2.500 potpisa, te konačno dvomjesečnim argumentiranim sudjelovanjem na sastancima sa predstavnicima Grada i investitora jasno iskazali što je JAVNI INTERES građana grada Karlovca i kako se on treba štititi.

Primjer Nazorove ulice uza sve nedostatke treba prepoznati kao primjer dobre prakse, u prvom redu od strane nositelja javne vlasti u našem gradu. Prvenstveno u smislu primjera zajedničkog djelovanja gradskih vlasti i građana(kroz udruge, inicijative, gradske četvrti i sl.) u cilju očuvanja vrijednosti i podizanja kvalitete života u gradu Karlovcu.

Sve iznesene činjenice jasno pokazuju nedostatak kvalitetne dvosmjerne komunikacije između nositelja javne vlasti i građana. Vjerujemo da postoje mnogi načini za poboljšanje komunikacije i suradnje te ovim putem pozivamo gradske vlasti da budući obrasci rješavanja sličnih problema budu na tragu primjera Nazorove ulice. Ekološko društvo Pan – Karlovac i Građanska inicijativa za spas platana

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest