Meštrije, rukotvornici, hitraci – stari obrti monografiji Nikole Nine Perića

Meštrije, rukotvornici, hitraci – stari obrti monografiji Nikole
Nine Perića

Grnčar, kamenar, konopar, kožuhar, krznar, pećar, pintar, užar, šipuš (bravar) neki su od starih i pomalo zaboravljenih zanata koji su sinoć ponovno oživjeli na promociji monografije “Obrtnišvo Karlovačke županije” autora i urednika Nikole Nine Perića, inače i suradnika KAportala u našoj rubrici “Pozdrav iz Karlovca”. U nazočnosti velikog broja uzvanika i gostiju u Obrtničkom centru Karlovačke županije predstavljena je knjiga bogato ilustrirana starim fotografijama.

Nino Perić je na svoj prepoznatljiv i vrlo originalan način nazočne upoznao i s riječima koji su tijekom stoljeća bili vezani za značenje obrtnik, ali jednostavno su se izgubili iz živoga jezika – meštrija, rukotvornik, hitrost, zanatnik, hitrac.

Danas na području Karlovačke županije radi više od 2.200 obrtnika u čijim obrtima svoju egzistenciju nalazi više od šest tisuća zaposlenih. Obrtnici značajno doprinose ukupnom gospodarstvu iako je kriza upravo njih najviše zahvatila tako da su mnogi u vrlo nezavidnoj situaciji, dok se neki bili prisiljeni zatvoriti svoje obrte. Monografija kao svjedočanstvo starih ali i sadašnjih vremena vrijedan je uradak kojeg valja uzeti u ruke i pročitati, dok se brojnim suradnicima koji su radili na ovom projektu zaista isplatio trud. Grafičko oblikovanje i tisak obavila je tiskara “Pečarić – Radočaj” dok su svečanost promocije svojim nastupom i nastupom i pjesmom uljepšali karlovački “Furešti”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest