Ogorčeni stanari Zvijezde pitaju: Tko će riješiti prometni kaos u Kineskoj četvrti?

Ogorčeni stanari Zvijezde pitaju: Tko će riješiti prometni kaos u
Kineskoj četvrti?

Bio sam kod gradonačelnika Jelića da mu se potužim na probleme stanara Prešernove i Šimunićeve ulice s parkiranjem koji mi je odgovorio da će svi problemi biti brzo riješeni izgradnjom podzemne garaže u Zvijezdi. Otad je prošlo dvije godine, nije učinjeno ništa, a prometni kaos u Zvijezdi je sve veći, kaže nam Ivan Baždar, stanovnik Prešernove ulice kojem je dosta da mu se u ulici pred kućom parkiraju automobili koji tamo uopće ne bi smjeli biti. Baždar je o ovom problemu razgovarao i sa gradskim savjetnikom za promet i veze Milošem Đankovićem, ali je i to ostalo na obećanjima. Baždar smatra da je blagonaklonost prema prometnom kaosu u “Kineskoj četvrti” posljedica potreba Veleučilišta. Veleučilište nije krivo, ali je očito da Grad od vremena njegovog otvaranja nije napravio ništa da jasno odredi pravila prometovanja u tom dijelu grada i osigura dovoljno velik parkirališni prostor kako stanari ne bi bili oštećeni.

Svaki motorizirani stanovnik Zvijezde ima pravo na, uz plaćanje podređenih dadžbina, na dozvolu koja omogućuje ulazak u određene ulice kao što je Prešernova. No Baždar tvrdi kako su njegova i okolne ulice nejasno označene znakovima. I sami smo se uvjerili da je Prešernova nakrcana vozilima koje nisu označene naljepnicom Zvijezde. Drugim riječima, kad se stanar vrati pred kuću nema gdje parkirati automobil. Baždar kaže kako ima oca invalida i treba ga voziti često u bolnicu, no zbog nemogućnosti da stane u svojoj ulici koja je jednosmjerna, to se zna pretvoriti u nemoguću misiju.

Prešernova je jednosmjerna, ali očito to vozačima automobila ne znači puno, jer smo za vrijeme izlaska na teren vidjeli automobile kako se kreću u zabranjenom smjeru. Nije ni čudo, postoji barem jedan trasa u tom kvartu gdje vozač ne može znati vozi li se krivim smjerom. Recimo, na potezu od ulaska u Frankopansku do studentskog centra ako se skrene u Šimunićevu desno, pa prvu lijevo u Karasovu, da bi se konačno došlo  do Prešernove, nema niti jedan jedini prometni znak. Ono što je u Prešernovoj ucrtano na asfalt toliko je izlizano da se ne raspoznaje.

Baždar je o ovom problemu obavještavao i policiju, no nakon nekog vremena su mu odgovorili da ne mogu ništa jer je Grad navodno uklonio znakove koji bi im dali za pravo da pišu kazne. Nekom čudnom koincidencijom, nakon što smo obavili razgovor s Baždarom, prometna policija je oko 13 i 30 sati izašla u Prešernovu koja je trenutno pod posebnom regulacijom zbog izgradnje kolektora, i redom na sve parkirane automobile počela stavljati kazne za krivo parkiranje! Među ostalima i Ivanu Baždaru, čovjeku s kojim smo razgovarali o problemu prometa u Zvijezdi. Nije pomoglo ni to što im je ukazao na činjenicu da ima oznaku Zvijezde s brojem koji se poklapa s registarskom oznakom, pa je u vrijeme zaključivanja ovog teksta bio prisiljen otići u PU karlovačku kako bi riješio novi problem s parkiranjem ispred vlastite kuće.

U svakom slučaju, činjenica jest da na tri ulazne ulice u “Kinesku četvrt” iz Kraševe ulice stoji da je ulazak dozvoljen samo posebno označenim motornim vozilima stanara, a Prešernova, Šimunićeva, Frankopanska i divlje parkiralište na platou iza ruševine oružane je nakrcano vozilima koje tu posebnu oznaku nemaju.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest