Provedena anketa – građani suglasni da su karlovačke rijeke nedovoljno iskorištene

Provedena anketa – građani suglasni da su karlovačke rijeke
nedovoljno iskorištene

Karlovačke rijeke ne koriste se dovoljno u turističke svrhe, ugostiteljska i smještajna ponuda uz rijeke je nedovoljna, dok mladi  u rijekama vide velik i zasad nedovoljno iskorišten potencijal za održavanje različitih događaja, poput festivala, koncerata i kazališnih predstava. Ovo je dio sadržaja ankete koju je Ekološko društvo Pan provelo među građanima grada Karlovca a kroz projekt “Upravljanje i zaštita karlovačkih rijeka”.

– Rijeke su naše neupitno bogatstvo i njihovo očuvanje trebalo bi biti predmetom interesa svih nas. Kvalitetno upravljanje rijekama i vodama podrazumijeva zajedničku suradnju i uključenost aktera na svim razinama, od onih u javnom sektoru pa sve do građana koji su pokazuju veliku privrženost karlovačkim rijekama i koji također vide u njima ogroman potencijal, kazao je Denis Frančišković iz Eko Pana na današnjem predstavljanju rezultata ispitivanja građana grada Karlovca o korištenju i zaštiti karlovačkih rijeka.

Glavni cilj projekta, koji se provodi od ožujka 2011. do travnja 2012. godine, jest izrada Strategije održivog gospodarenja karlovačkim rijekama koja će biti predstavljena i Gradskom vijeću.

– Istraživanjem smo željeli doći do informacija o tome koliko građani često koriste rijeke i koliko su informirani o njihovom zagađenju i zaštiti. Karlovčani smatraju da se rijeke općenito premalo koriste, a u njima vide najznačajniji potencijal za razvoj turizma u Karlovcu, kaže Ivana Francisković iz Eko-Pana te nadodaje da građani misle da ima premalo kupališta te da bi ukoliko bi se otvorilo neko novo kupalište, bili spremni platiti ulaz ako bi bilo kvalitetno uređeno. Također misle da nedostaje smještajnih kapaciteta uz rijeke i da bi se trebalo više poraditi na razvoju riječnog turizma.

Osim među građanima (kojih je ispitano ukupno 551), istraživanje je provedeno i među predstavnicima civilnog i privatnog sektora te je ukupno ispitano 43 subjekata. Ispitani predstavnici industrije gotovo svi smatraju da čine dovoljno po pitanju zbrinjavanja otpadnih voda te da je njihov utjecaj na rijeke vrlo nizak. S druge strane, građani upravo industriju navode kao glavnog zagađivača, a najugroženijom rijekom smatraju Kupu. Rezultati su pokazali i kako predstavnici turističkih subjekata smatraju da se rijeke ne koriste dovoljno u turističke svrhe te da je ugostiteljska i smještajna ponuda nedovoljna, dok udruge mladih u rijekama vide velik i zasad nedovoljno iskorišten potencijal za održavanje različitih događaja, poput festivala, koncerata i kazališnih predstava.  Predstavnici udruga osoba s invaliditetom smatraju da je najveći problem otežan pristup obali i samim rijekama te predlažu uvođenje dodatnih sadržaja poput terapije u vodi i ležaljki za osobe s invaliditetom.

Kako je najavio Denis Frančišković, početkom studenog sa radom započinju i četiri Tematska vijeća: za razvoj turizma, rekreacije, društvenog i kulturnog života uz rijeke, za razvoj energetike i infrastrukture uz rijeke, za razvoj gospodarstva i poljoprivrede uz rijeke te za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta rijeka i njihovog okoliša.

– Vijeća će održati dva cjelodnevna sastanka na kojima će izraditi vlastite strategije, a u prosincu će se svi skupa sastati kako bi radove prezenitrali jedni drugima i uskladili rezultate, nakon čega bi slijedila izrada Nacrta strategije i javne rasprave, objašnjava Frančišković te nadodaje da su u Vijeće uz predstavnike civilnog i privatnog sektora pozvani i oni iz javnog te da se čeka odgovor iz HEP-a i Hrvatskih voda. U rad Vijeća pozvani su i građani stoga se svi zainteresirani za dodatne informacije mogu javiti na broj telefona 047/614-063 ili na mail adresu eko_pan@inet.hr.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest