Željeznička stanica u Novom centru mogla bi proraditi do Nove godine?

Željeznička stanica u Novom centru mogla bi proraditi do Nove
godine?

Možda se ipak nešto pokrenulo po pitanju završetka željezničke postaje u Novom centru. Iz Hrvatskih željeznica dobili smo odgovor u kojem stoji da će radovi napokon biti završeni, iako je konstatacija “očekujemo da bi tvrtka Cenoza uskoro mogla završiti sve radove” prilično rastezljiva.

Prošli mjesec u razdoblju od pet dana napravljen je završni peronski sloj i u kućici za prodaju karata ugrađena je oprema, a od 26. rujna podizvođač tvrtke Cenoza počeo je montirati rasvjetu. I kad svi poslovi budu završeni neće sve biti gotovo, iz HŽ-a već sada kažu kako sadašnji radovi ne uključuje postavljanje taktilnog traka na peronu za slijepe i slabovidne osobe i stakla na ogradi uz cestu, što valjda nije odlučujuće za puštanje stanice u promet. Iz HŽ-a poručuju kako bi ti dodatni radovi – koliko god to zvučalo neuvjerljivo –  koštali više od 25 posto od vrijednosti osnovnog ugovora što je zakonski zabranjeno.

U tijeku je prikupljanje dokumentacije (izvješća i atesta) s nadzornim inženjerima radi pokretanja tehničkog pregleda i dobivanja uporabne dozvole. Da bi se stajalište dovršilo potpuno, potrebno je izvesti već navedene radove vrijedne 405.000 kn. Za navedeno HŽ Infrastruktura d.o.o. ima osigurana financijska sredstva.

Prema tumačenju iz HŽ-a, HŽ Infrastruktura d.o.o. i tvrtka Cenoza dogovorile su se o produžetku izvedbe radova zato što bi u slučaju raskida ugovora bilo potrebno napraviti projekt izvedenog stanja, izraditi natječajnu dokumentaciju za dovršetak radova, ponovo provesti postupak javne nabave, ugovoriti izvedbu preostalih radova i izvesti ih. Navedeni postupci, osobito postupci javne nabave su dugotrajni, što bi onemogućilo da se stajalište otvori ove godine, navode u HŽ-u. Po današnjim uvjetima ugovaranja sve to trajalo bi barem godinu pol. Iz ovog odgovora da se zaključiti da će željezničko stajalište ipak biti otvoreno do kraja ove godine.

Iz HŽ-a nisu odgovorili zašto su uskratili odgovore karlovačkoj građanskoj inicijativi Stop korupciji! vezano uz detalje ugovora između HŽ-a i tvrtke Cenoze, odnosno zašto su ovi ugovori okarakterizirani kao poslovna tajna iako je riječ o javnom poduzeću.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest