U Brodarcima se namjerava graditi mala HE, no prvo – studija na pregled

U Brodarcima se namjerava graditi mala HE, no prvo – studija na
pregled

Hrvatske vode na ustavi kod ulaza u kanal Kupa – Kupa kod naselja Brodarci namjeravaju graditi mini hidroelektranu. Stoga su, javljaju nam iz Ministarstva Zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražili zahtjev za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, koju će, po rješenju Ministarstva, ipak morati provesti.

Kako se objašnjava u rješenju, mala hidroelektrana Brodarci sastojat će se od građevina unutar rijeke Kupe i u ulaznom dijelu kanala Kupa – Kupa,  brane dužine 51 metar, pokretnog preljeva brane dužine 64 metra, strojarnice sa šest turbina ali i pokretne gumene brane na ulazu kanal u dužini 30 metara.

Ovakvom izvedbom smanjio bi se proticajni profil rijeke Kupe, pri većim vodama bi se povisivala razina visokih voda u odnosu na sadašnje stanje, zadire se u teren na lijevoj obali rijeke. Protok rijeke bi se također usporio, te zatvorio prirodni put migracije riba. Zbog ovih mogućih utjecaja koji bi, ako se ne projekt ne provede na najbolji način, mogli dovesti do dodatnih devastacija potrebno je prvo napraviti Studiju utjecaja na okoliš.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest