Rječnik karlovačkog slenga – više od tri tisuće riječi karlovačkog urbanog plemena

Rječnik karlovačkog slenga – više od tri tisuće riječi karlovačkog
urbanog plemena

Karlovac je i službeno dobio prvi rječnik slenga, ili kako ga je nazvala autorica Morana Rožman, rječnik “karlovačkog urbanog plemena”. Više od tri tisuće riječi u vrijednom izdanju podsjećaju nas na riječi koje su se u Karlovcu odavno udomaćile, koje koristimo koje za one koji ih ne znaju izuzetno čudne i zanimljive. Ni sami ih često nismo svjesni iako ih svakodnevno upotrebljavamo. Rječnik je jučer predstavljen u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić a koliko je ovaj uradak zanimljiv pokazuje odličan interes za njega.

– Na ideju da napravimo rječnik slenga došla sam nakon što mi je jedna iseljenica, inače rođena Karlovčanka iz Australije rekla da Karlovčane više ništa ne razumije. Počela sam neke riječi stavljati na papir, dok su se mnogi uključili i na kraju je nastao rječnik. Sadrži brojne riječi koje se kao sleng koriste i u drugim gradovima Hrvatske, posebno Zagrebu i Zagorju, no ima i onih jedinstvenih – karlovačkih, kazala je Morana Rožman.

Rječnik sadrži i nazive pojedinih mjesta npr. svi Karlovčani znaju što je Kvaka, Miloš, crveni kiosk, cener i Džafer, dok su u rječnik ušle i riječi poput “faf”, npr. tipično karlovački izraz za opijanje. Kako kaže Rožman, rječnik je pisan u slobodnijem stilu nego ostali što npr. pokazuje objašnjenje za “vukojebinu” – zabita zabit koja se nalazi iza pripizdine.

Rječnik se može nabaviti po cijeni od 70 kuna u Paviljonu Katzler u Radićevoj ulici čija je vlasnica upravo njegova autorica.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest