Stižu računi Toplane – ljetna tarifa uvod u novi udar na standard Karlovčana

Stižu računi Toplane – ljetna tarifa uvod u novi udar na standard
Karlovčana

Tek na kraju mjeseca karlovačka “Toplana” krenula je na adrese svojih korisnika slati račune po novom obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju i kod mnogih izazvala novi šok. S obzirom da se radi o računima s tzv. “ljetnom tarifom” građani su zgroženi jer su i ove cijene, kako kažu u “Toplani” samo za troškove zakupljene snage, već ogromne.

Naime, po izračunu “Toplane” stan od 67 četvornih metara grijanog prostora koji čini 0,63 posto površine ukupne površine (zgrade) priključene na toplinsku stanicu na kojoj se vrši mjerenje ljetni paušal plaća oko 190 kuna, odnosno 235 kuna s PDV-om. Dosad je ova stambena jedinica tijekom cijele godine, u obračunu po četvornom metru plaćala 454 kune s PDV-om. S obzirom da je zgrada od 31. kolovoza do 30. rujna potrošila nula (0) kW toplinske energije ali ipak 1.400 kW snage, računicom da je udio snage stana oko 8,7 posto došlo se do navedene cifre. Kolika će biti potrošnja po pojedinoj zgradi možemo samo nagađati, ali cijene će u konačnici na godišnjoj razini definitivno biti puno paprenije nego dosad što je novi udar na ionako tanke novčanike Karlovčana.

U dopisu kojeg je “Toplana” s računom isporučila korisnicima, stoji kako je isti obračunski sustav već od 2009. godine na snazi u ostalim hrvatskim toplinskim tvrtkama te da ovakav način obračuna otvara mogućnost da kupci “savjesnom potrošnjom mogu utjecati na visinu mjesečne potrošnje energije”. Načini su neotvaranje prostora, optimiziranje temperature, ugradnja termostatskih ventila na radijatorima. Kako tvrde u “Toplani”, novi obračun u potpunosti zadovoljava svu zakonsku regulativu, pa i onu o zaštiti potrošača. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest