Tinejdžeri i dalje bez problema kupuju alkohol, sve više piju i djevojke

Tinejdžeri i dalje bez problema kupuju alkohol, sve više piju i
djevojke

Zašto mladi konzumiraju alkohol? Razlozi koji navode su brojni i po njima opravdani. Kažu da je to zbog stresa, da bi se opustili u kontaktu s osobom koja im se sviđa, dok ih  većina tvrdi da je to čisto iz zabave i zbog opuštenijeg druženja s prijateljima. Nisu svjesni da vrlo lako mogu postati ovisni i da će u taj pakao ”povući” i druge, njima drage ljude, kazao je Ivan Sušanj, psiholog iz Službe za prevenciju ovisnosti Zavodu za javno zdravstvo na tribini ”Odluka o zabrani nošenja i konzumiranja alkohola na javnim površinama za maloljetne osobe – godinu poslije” održanoj u Centru za mlade u Grabriku u organizaciji udruge Carpe diem a povodom programa vezanih uz obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Na tribini se okupio velik broj karlovačkih tinejdžera na koje se direktno odnosi ova odluka, a kako bi saznali koji su rezultati spomenute odluke. Psiholog Sušanj dodaje kako se u svom poslu susreće sa sve mlađim konzumentima alkohola i onima koji medikamente kombiniraju s pićem, kao i da je sve veći broj djevojaka koje piju. Okupljenima je naveo samo neke od loših strana učestale konzumacije – pad koncentracije i kvalitete učenja, narušeni odnosi u obitelji, agresivnost, depresija.

– U suradnji s Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem provedena je anonimna anketa u 16 osnovnih i 14 srednjih škola županije, u kojoj je sudjelovalo oko 1.200 ispitanika, učenika osmih razreda osnovne i 1. i 2. razreda srednje škole. Oni mladi koji su u anketi kazali da konzumiraju pića u 90 posto slučajeva su alkohol bez problema kupili u trgovinama, kao što ih se u većini slučajeva nije pitalo za godine.

Na tribini je predstavljen i projekt financiran sredstvima Europske unije pod nazivom ”Zdrava djeca u zdravim obiteljima”, koji Medicinska škola Karlovac provodi u suradnji s Karlovačkom županijom i partnerima iz Danske, Norveške, Velike Britanije, Italije i Španjolske. U sklopu projekta trenutno se odvija trening dvadesetak mladih zdravstvenih volontera koji će obilaziti škole i u neformalnom tonu razgovarati s vršnjacima, educirati i organizirati radionice i tribine kako bi ukazali na štetnost alkohola i ponudili neke alternativne zanimacije.

– Bilo da je u pitanju žalovanje ili sreća, mladi se od najranijih dana nalaze u situacijama u kojima se konzumira alkohol, često i s članovima obitelji tako da nije čudno da toliko piju. Ne možemo zabraniti alkohol jer, budimo realni, mladima je najprimamljivije ono što je zabranjeno. No, možemo preventivno djelovati i barem pokušati smanjiti konzumiranje, kaže maturant Medicinske škole i jedan od volontera na projektu Nikica Pleš, koji kaže da ne konzumira alkohol i da mu ”cuga” nije potrebna da bi se zabavio te da će kroz svoj volonterski angažman pokušati predstaviti i ”ponuditi” takav način života i razmišljanja, koji i sam prakticira.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest