Uz pomoć Karlovačke pivovare do interneta u ruralnim zajednicama

Uz pomoć Karlovačke pivovare do interneta u ruralnim zajednicama

Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju slogan je ovogodišnjeg donacijskog natječaja Karlovačke pivovare koji je pokrenut s ciljem da se lokalna zajednica učini ugodnijim i boljim mjestom za život.

– Karlovačka pivovara jedan je od najvažnijih poslovnih subjekata u Karlovačkoj županiji. Pozitivan doprinos našoj lokalnoj zajednici jedan je od stupova korporativne društvene odgovornosti Karlovačke pivovare. U našem donacijskom natječaju fokusirani smo na poboljšanje društvenog života naše lokalne zajednice, rekao je predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher. Kako dodaje, cilj je učiniti Grad ugodnijim mjestom za život građana, a za nas to znači omogućiti dodatni sadržaj za poboljšanje društvenog života u različitim područjima gdje je to potrebno.

Pivovara je putem donacijskog natječaja u 2011. godini poduprla deset projekata iz različitih sfera društvenog života. Jedan od projekata je uvođenje interneta u ruralne zajednice Karlovačke županije kojeg provodi udruga LAG Vallis Colapis a koju predstavljamo.

UVOĐENJE INTERNETA U RURALNE ZAJEDNICE KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Cilj projekta je proširiti područje na kojem je dostupan signal (WiFi) za pristup bežićnim komunikacijama te tako pokriti ruralne zajednice u kojima građanima ova vrsta usluga još nije moguća.

Mladi iz sela Zorkovac na području grada Ozlja u kojem korisnici  nisu imali mogućnost priključenja na brzi internet sami su razvili sustav brzog wireless interneta. Zahvaljujući potpori Karlovačke pivovare ova će se usluga proširiti na područje cijelog grada Ozlja i općine Kamanje, uključujući do 10.000 stanovnika iz ruralnih područja u mogućnost korištenja jeftinijeg brzog interneta. To je osobito važno za brdsko-planinska područja Žumberka u kojima malobrojni preostali stanovnici nemaju nikakvu mogućnost priključenja na internet.

Projekt će razviti sustav putem kojega će građani ili povremeni posjetioci područja Ozlja i Kamanja (sustav će se kasnije širiti na sve općine LAG Vallis Colapis) moći svaki dan besplatno koristiti brzi internet u trajanju od 1 sata dnevno. Uz simboličnu naknadu višestruko jeftiniju od standardnih usluga te vrste na tržištu, moći će i neograničeno (flat-rate) koristiti pristup internetu. Početna mrežna stranica ove usluge davat će korisnicima osnovne informacije o javnim službama, turističkoj ponudi, lokalnim poduzećima i važnijim udrugama na području koje će biti pokriveno uslugom.

Početna stranica će biti dostupna na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku. Usluga će objediniti i već postojeći program kojim će građani moći pratiti rad lokalne samouprave. Time se dobiva zanimljiva i jeftina usluga s brojnim informativnim sadržajima koje će moći koristiti svi žitelji i posjetitelji područja LAG Vallis Colapis.

Udruga LAG Vallis Colapis u svom radu općenito daje veliki naglasak na primjenu novih komunikacijskih tehnologija u ruralnom području. Tako su do sada postavljena i prva tri info-kioska putem kojih građani i posjetitelji Ozlja, Duge Rese i Draganića mogu koristiti kroz javno dostupna računala i besplatan pristup internetu.

– Razvojem novih IT sustava na ruralnom području bitno pridnosimo povećanju kvalitete života u seoskim zajednicama te izjednačavanju životnih uvjeta koje građani općenito, a mladi posebno, imaju u odnosu na svoje vršnjake iz gradskih sredina. Ovim projektom bitno nadograđujemo i našu lokalnu turističku ponudu, otvaramo mogućnost povećane zapošljivosti građana, a osobito mladih u ruralnim zajednicama. Time stvaramo mogućnost za veći ostanak mladih u seoskim sredinama Karlovačke županije, rekao je voditelj projekta Milan Medić.

LAG VALLIS COLAPIS

LAG Vallis Colapis je osnovan 2009. godine kao nastojanje ruralnih gradova i općina na sjeveru Karlovačke županije za primjenu procedura EU LEADER programa za ruralni razvoj. LAG pokriva područje sedam ruralnih gradova i općina (Duga Resa, Ozalj, Draganić, Kamanje, Netretić, Ribnik, Žakanje) te ruralna naselja u slivu rijeka Kupe, Dobre i Mrežnice na području grada Karlovca. Osnovan je kao udruga građana čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, lokalne javne ustanove poput škola, predstavnici lokalnog poslovnog sektora te udruge građana iz ruralnih sredina.

LAG Vallis Colapis pokriva površinu od 523 km2, a na njegovom području živi 30.105 stanovnika. Područje LAG-a izuzetno je bogato prirodnim ljepotama – kroz njega protječu čak tri rijeke (Kupa, Mrežnica i Dobra), a sve su tri iznimno pogodne za rafting i kanuing, kao i za jednostavno uživanje u šetnjama, planinarenju ili ljetnom kupanju. Također, na području LAG-a su kroz povijest živjela velika imena kao što su Zrinski, Frankopani i Slava Raškaj. Ovaj kraj je tradicionalno obrtnički, prostor razvoja malog poduzetništva. Vrlo su aktivne udruge, osobito mladih.

LAG Vallis Colapis želi raditi na ukazivanju na prednosti koje ovo ruralno područje već ima kao mjesto za život, te i dalje razvijati njegove turističke i gospodarstvene potencijale.

Sponzorirani članak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest