Ne potpisujte ugovore koje vam šalju, to je serviranje gotovih uvjeta

Ne potpisujte ugovore koje vam šalju, to je serviranje gotovih
uvjeta

Nadležna tijela dužna su omogućiti uvjete za tržišno natjecanje glede pružanja javnih usluga, no niti jedno tijelo lokalne vlasti u Karlovcu nije raspisalo natječaj na koji bi se onda moglo javiti više ponuditelja usluga,  rekao je potpredsjednik Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca ”Korana” Željko Tomašić, u sklopu prezentacije koja je na temu ”Voda i grijanje, kako smanjiti troškove” danas održana u prostorijama Obrtničkog centra. Kako savjetuje građanima, nemojte potpisivati nikakve ugovore ovog tipa koji dolaze na  kućne adrese, jer to ne podrazumijeva potpisivanje dvaju ugovornih strana, nego ”serviranje” gotovih uvjeta.

Naime, ovih dana na svoje kućne adrese građani mogu očekivati ugovore karlovačkog gradskog poduzeća “Toplana”, a što će potpisati sigurno će razmisliti oni koji su ovih dana ostali šokirani astronomskim računima za grijanje, ali i sve većim računima za ostale režije.

– Cijene su formirane prema odlukama koje je donijela Vlada i u tom pogledu ništa nije protuzakonito. No, te odluke imaju svoje brojne slabosti i manjkavosti te često nisu usklađene s pozitivnim zakonima RH, posebice kad su u pitanju Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obiteljskim odnosima, kazao je Tomašić.

Kako kažu iz ove Udruge, savjetovanje su organizirali ponukani pozivima i mailovima revoltiranih građana glede astronomskih iznosa računa, a kojih svakodnevno zaprimaju stotinjak. No, iako je poziv za prezentaciju upućen je na adrese 68 predstavnika stanara u cijelom gradu, koji su u svojim zgradama poziv trebali oglasiti, na prezentaciju se odazvalo svega njih 14.

U sklopu savjetovanja tvrtka ‘TI-SAN d.o.o’ predstavila je SIEMECA sustav mjerne tehnike za mjerenje potrošnje toplinske energije i bežično očitavanje mjerila. Tvrde da je iskustvo pokazalo da su nakon ugradnje ovog mjerila potrošnje ostvarene uštede od 20 do 45 posto (mjereno na centralnom mjerilu potrošnje). Sustav je dosad ugrađivan u Zagrebu, Slavonskom brodu, Rijeci, Vukovaru i drugim gradovima.

Prezentaciju je održao i dipl. ing. građ. Davor Petračić, direktor tvrtke za upravljanje zgradama.

– Jedan od načina da se uštedi na grijanju jest uvođenje zasebnih vertikala kroz stubište i odvojaka za stanove, tako da bi svaki stan imao zaseban kalorimetar i potrošnju, a minimalni zajednički trošak bi se mogao platiti iz pričuve. To je najjeftiniji korak, i ako su svi stanovi po 60 kvadrata bi iznosio oko 1.000 eura po stanu. Nešto skuplje opcije su izmjena stolarije i toplinska fasada sa termoizolacijskim materijalom, kaže Petračić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest