Donacijski natječaj Karlovačke pivovare: Sedra uređuje obale rijeke Korane

Donacijski natječaj Karlovačke pivovare: Sedra uređuje obale rijeke
Korane

Karlovačka pivovara je putem donacijskog natječaja u 2011. godini poduprla 10 projekata iz različitih sfera društvenog života grada Karlovca i Karlovačke županije. Jedan od projekata vezanih uz područje ekologije je sanacija obala rijeke Korane u Velemeriću kojeg provodi društvo za ekologiju i vodne aktivnosti SEDRA iz Barilovića.

– Karlovačka pivovara jedan je od najvažnijih poslovnih subjekata u Karlovačkoj županiji. Pozitivan doprinos našoj lokalnoj zajednici jedan je od stupova korporativne društvene odgovornosti Karlovačke pivovare. U našem donacijskom natječaju fokusirani smo na poboljšanje društvenog života naše lokalne zajednice, rekao je predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher. Kako dodaje, cilj je učiniti Grad ugodnijim mjestom za život građana, a za nas to znači omogućiti dodatni sadržaj za poboljšanje društvenog života u različitim područjima gdje je to potrebno.

SEDRA

Društvo za ekologiju i vodne aktivnosti “Sedra” iz Barilovića osnovano je 1996. godine i danas broji stotinjak članova. Udruga se bavi zaštitom i očuvanjem okoliša (voda, šuma, izvora) uvijek imajući na umu održivi suživot. Sedra poduzima brojne aktivnosti vezano uz uređenje vodotoka u općini Barilović, uređenje kupališta na obalama rijeka u općini Barilović, te osiguranju dodatnih sadržaja kao što su rasvjeta, parkirališta, igrališta za odbojku i tenis, informativnii punktovi i sl. Udruga ove godine slavi 15. godišnjicu osnutka te trenutno radi na pripremama vezano uz obilježavanje te obljetnice. Osim toga, u suradnji s predstavnicima općine Barilović, Sedra  priprema edukaciju stanovništva, naročito poljoprivrednika, za korištenje sredstava za zaštitu bilja i poljoprivrednih proizvoda.

Trenutno se provodi i najveća inicijativa udruge u 15 godina postojanja, a to je projektiranje i izrada kanalizacijske mreže sa pročistačima otpadnih voda za sva općinska naselja u blizini rijeke Korane (Barilović, Mejaško Selo, Donji Velemerić, Koranski Brijeg, Belajske Poljice).

SANACIJA OBALE RIJEKE KORANE U VELEMERIĆU

Društvo za ekologiju i vodne aktivnosti SEDRA zahvaljujući donaciji Karlovačke pivovare nastavlja projekt sanacije obala rijeke Korane  kod mosta  Donji Velemerić – Koranski Brijeg (Malići). Projekt su već započele Hrvatske Vode Karlovac a donacija pivovare doprinijet će tome da se prostor kupališta dodatno uredi i oplemeni odnosno da se eliminiraju štetni utjecaji poplavnih voda na eroziju tla i obala. Time se direktno pozitivno utječe na održivost autohtonih biljnih i životinjskih vrsta u rijeci Korani.

Ovaj atraktivni dio obale rijeke Korane ovim će se projektom učiniti pristupačnijim i primjerenijim za kupališne i rekreacione sadržaje. Riječ je o kupalištu koje je na ovogodišnjoj akciji biranja naj kupališta u Karlovačkoj županiji zauzelo visoko drugo mjesto i koje tijekom sezone kupanja posjeti oko 15.000 ljudi.

Sanacijom i dodatnim učvrščivanjem ovog dijela obala Korane,  građanima će se u toku sezone kupanja osigurati koncentriran pristup vodotoku, uredit će se pristupi za kupače, kao i šetnica za kupače i ribolovce.

– Izuzetno nas veseli što je Karlovačka pivovara, kao jedna od najvećih tvrtki u Karlovačkoj županiji, prepoznala vrijednost ovog projekta. Ekologija je stvar budućnosti i drago nam što pivovara gleda na ovaj projekt kao na ulaganje u budućnost zajednice u kojoj posluje. Ovo je za nas vrlo vrijedna donacija koja će nam pomoći da zaštitimo rijeku Koranu, ne samo na dijelu obale koja se uređuje, već i nizvodno i time je vrijednost projekta još veća. Doprinijet ćemo tome da se očuvaju autohtone vrste biljnog i životinjskog svijeta u Korani. Ovaj projekt je ulaganje u jako dobru stvar i najvažniji projekt udruge SEDRA sljedeće godine, rekao je Ivan Trgovčić, predsjednik udruge Sedra. Sponzorirani članak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest