LAG i Natura viva kreću u projekt promocije Petrove gore kao turističkog potencijala

LAG i Natura viva kreću u projekt promocije Petrove gore kao
turističkog potencijala

Na granicama Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije nalazi se mjesto koje se s punim pravom naziva riznicom biološke raznolikosti, s istaknutim vrhovima, šumskim predjelima i potočnim dolinama – područje Značajnog krajobraza Petrova gora. Upravo u svrhu zaštite, ali i veće promocije ovog kraja Javna ustanova za upravljanje i zaštitu prirodnih vrijednosti Karlovačke županije ”Natura viva” pokrenula je projekt ”Promocija i zaštita šumskih staništa Značajnog krajobraza Petrova gora – Biljeg”. Incijativa je nastala u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Petrova gora i Hrvatskim šumama, a dio sredstava za rad dobiven je i od Ministarstva kulture.

– Naš glavni cilj je prezentirati vrijednosti ovog prekrasnog područja, ali i definirati odgovarajuću upravljačku strategiju u skladu sa smjernicama zaštite prirode budući da je kraj izložen sve intenzivnijem turističkom, ugostiteljskom i rekreativnom korištenju, kazala je voditeljica projekta Martina Petrak te nadodala kako je u sklopu projekta tiskana i edukativna brošura u nakladi od 300 primjeraka autora Gorana Majetića, koja je namijenjena za informiranje o kraju svih ljubitelja prirode bez obzira na dob.

Također je nadodala da aktivnosti vezane uz projekt uključuju i promociju brojnih kulturno – povijesnih vrijednosti kraja, poput Pavlinskog samostana, spomenika na Petrovcu i Partizanske bolnice. Na proljeće planiraju prijaviti projekt na natječaj za sredstva iz EU fondova, koja bi im poslužila da ”pojačaju” informiranje građana, ali i da organiziraju radionice i edukativne šetnje.

Kako je istaknuo Oliver Vlainić iz Hrvatskih šuma, ovaj prostor je veliki turistički potencijal, a godišnje ga posjeti oko 10 tisuća planinara, izviđača, biciklista, školaraca i drugih te da su Hrvatske šume dosad uložile velika sredstva u očuvanje i zaštitu ovog prostora.

– Kako bi postigli što bolje rezultate, važno je da svi zajedno surađujemo i razmišljamo u istom smjeru. Tako da će u čitavu priču preko LAG-a biti uključeno i lokalno stanovništvo budući da oni najbolje mogu prepoznati potrebe svog kraja, kazala je završno Martina Petrak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest