Kako sigurno uživati u blagdanima – JVP Karlovac upozorava na opasnosti

Kako sigurno uživati u blagdanima – JVP Karlovac upozorava na
opasnosti

Blagdansko vrijeme može se pretvoriti u pravu noćnu moru, posebno ako se ne bude pažljiv sa svijetlećom dekoracijom i upotrebom pirotehničkih sredstava koja su još uvijek kod nas uobičajeni folklor proslave Božića i Nove godine.

Na opasonosti koje vrebaju upozorava Javna vatrogasna postrojba Karlovac koja je za ovu prigodu izdala letak a kako bi upozorili građane i oni sami, koji su uvijek tu prvi kad zatreba, tijekom blagdana imali manje posla.

Blagdanska dekoracija

Budite oprezni s blagdanskom dekoracijom, izaberite onu koja nije zapaljiva. Svijeće držite podalje od dekoracije i stvari koje se mogu zapaliti. Treba koristiti svijetleće ukrase koje imaju deklaraciju i paziti je li su namijenjeni za unutarnje ili vanjsko korištenje. Obično nisu za oboje, tj. nisu univerzalni. Zamijenite žice koje su stare ili oštećene ili tu dekoraciju izbacite iz upotrebe. Ne koristiti više od tri seta svijetlećih ukrasa po priključku i pridržavajte se uputa proizvođača. Koristite samoljepljivu traku za učtvršćivanje žice ili neki drugi način, ne koristitie čavliće da ne dođe do oštećenja. Božićno drvce

Izaberite drvce koje je svježe, iglice ne smiju padati kada se dodirnu. Drvce postavite tako da je odmaknuto od izbora topčine, kamina, radijatora, grijalica, sviježa. Drvce ne smije blokirati izlaz iz prostorije. Postavite ispod drvca posudu s vodom koju dodavajte svakodnevno, najbolje je koristiti živo drvce u posudi. Nikada ne koristite svijeće za ukras. Uvijek ugasite svijetleće ukrase prije izlaska iz kuće/stana ili dolaska u krevet. Uklonite drvce kada se osuši, zbrinite ga na način da ga odložite uz kontejner, tvrtka “Zelenilo” će ih preuzeti i reciklirati.

Blagdanska zabava

Čuvajte djecu i kućne ljubimce podalje od svijeća. Čuvajte šibice i upaljače podalje od djece. Budite u kuhinji dok se pripravlja jelo- Pripremite velike i duboke pepeljare za pušače, vodom ugasite ostatke prije bacanja u smeće. Pirotehnička sredstva

Koristite pirotehniku s povećanom opreznošću. Pirotehnička sredstva ne koristite u zatvorenom prostoru, već na otvorenom i dalje od zapaljivih stvari i objekata. Iskra petarde ili prskalice razvija temeperaturu od oko 650 Celzijusa što je dovoljno da izazove opekline trećeg stupnja. Nakon korištenja pirotehnike nikada ne dopustite djeci da kupe ostatke jer mogu biti još uvijek aktivni.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest