Razbojništva i provala kao i lani, no mediji narušili osjećaj sigurnosti građana?

Razbojništva i provala kao i lani, no mediji narušili osjećaj
sigurnosti građana?

Uspješnost rada policije temelji se i na osjećaju sigurnosti građana kojeg mediji kreiraju čak sa 60 posto. Ukoliko je njihov prikaz neobjektivan i tendenciozan dolazi do toga da se ne osjećaju sigurna, a tako je i u Karlovcu, rekao je na uvodu u današnju sjednicu Gradskog vijeća načelnik PU karlovačke Josip Ćelić koji je zbog učestalih krađa i pljački pozvan da javnost izvijesti o radu karlovačke policije.

Kako kaže, stanje opće sigurnosti sagledava se kroz događaje, odnosno broj kaznenih djela koji je gotovo isti kao u prošloj godini. Evidentirano je 2.130 kaznenih djela od čega je razriješeno 64 posto što je, dodaje načelnik, 1,4 posto više nego na nacionalnoj razini.

– U prosincu je povećan broj imovinskih delikata, ali vidljivo je da ne odskače i da nije narušeno stanje sigurnosti kako je to prezentirano putem medija, rekao je Čelić.

Mediji možda i utječu najviše na kreiranje osjećaja sigurnosti građana no niz pljački – od kladionice, banke, pošte, ljekarne, pumpe, automat – kluba, više trgovina te provala u javne ustanove poput Veleučilišta, gradske uprave i više crkava u svega mjesec dana zaslužuju da se njima pune naslovnice te da se javnost opravdano upita što se događa s ovim gradom – bez obzira na statistiku.

Kako je izvijestio Čelić, stanje javnog reda i mira također je na prošlogodišnjoj razini dok je, dodaje, posebne rezultate donijelo provođenje gradske odluke o zabrani konzumiranja alkohola maloljetnicima na javnim površinama kror koju je zatečeno 43 maloljetnika pod utjecajem alkohola, te su u suradnji s Državnim inspektoratom nadzirani kafići i trgovine zbog prodaje alkohola maloljetnicima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest