Priručnik za budale: Kako su Sesvete, Karlovac, Varaždin i Međimurje uništili nogomet

Priručnik za budale: Kako su Sesvete, Karlovac, Varaždin i
Međimurje uništili nogomet

Senzacionalni medijski napisi, oduševljenje javnosti, borba s nogometnom mafijom…sve to za imalo upućene u situaciju u hrvatskom nogometu zvuči kao da nas netko zeza. U zemlji praznih stadiona, navijačkih bojkota, faraona koji najavljuju da će “otići kad sami odluče”, u zemlji u kojoj oni koji drmaju nogometom javno u dnevnim novinama izjavljuju da podmićuju suce…ovih dana sve se svodi na tupasto oduševljenje i lažno zgražanje nad činjenicom da su tamo neki nogometaši Sesveta, Međimurja i Varaždina namještali utakmice, a da je Karlovac plaćao suce “za pošteno suđenje”.

Još 2000. godine Zdravko Mamić u Sportskim novostima je javno izjavio, i nikada demantirao, kako je kupovao suce. Dvije godine kasnije Stjepan Spajić, predsjednik Hrvatskog dragovoljca, tužio je suca Katušu kojem je platio “za pošteno suđenje”, kladionice su u očaju micale navodno namještene susrete iz ponude, ali niti je itko zakucao Mamiću na vrata, niti je itko provjerio je li taj Spajić baš jedini kojem je palo napamet platiti nekog suca, niti je navodna istraga pronašla išta čudno u činjenici da su na, primjerice, utakmici Zadra i Marsonije neobičan rezultat nevjerojatnom slučajnošću pogodili brojni Zadrani i Brođani, pritom uloživši poveće svote novca.

HNS, ipak, ostaje nedodirljiv. Predsjednik Marković osjeća se toliko sigurno i bahato da bez problema javno brani i tetoši čak i ljude poput Šime Zirduma, koji je kasnije pravomoćno osuđen zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžerke, bivši međunarodni sudac Miroslav Jedvaj javno ističe kako su apsolutno svi klubovi HNL-a radili sa sucima, ali u javnosti se sve više stiče dojam da nas netko doista želi uvjeriti da su za propast i sramotu hrvatskog nogometa krivi Neven Šprajcer, lijevi bek Međimurja i veznjaci Varaždina i Sesveta.

Eto, imali ste pravo, zbilja ima nepravilnosti u nogometu! Sesvete i Međimurje su namjestili tekmu, a Karlovac je kupio suca. Stvar riješena. Treba još eventualno provjeriti navode da je ekonom Donjih Pržogrnaca dao dva odojka centarforu gostiju iz Šmirkovca. I nogomet nam je napokon čist. Moći ćemo uživati u proljetnom nogometnom spektaklu pred praznim tribinama (ali to je zato jer oni huligani bacaju baklje, posebno ciljajući vesele obitelji s djecom).

Pitanje jesmo li mi Hrvati doista takve budale, nažalost, postaje suvišno. Jer, ispada da budale jesmo, kako god se postavili u ovoj situaciji. Bilo da budalasto vjerujemo da je problem hrvatskog nogometa bio u Sesvetama, Karlovcu, Varaždinu i Čakovcu, bilo da se još budalastije nadamo da “češljanje” na ovome neće stati i da će netko napokon zakucati i na vrata Rusanove.

Darko Lisac

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest