Događaji u 2013. – 2. dio: Vruće i zabavno ljeto, pomirba Toplane i Švegara, jedini gradski projekt – rotor kod Kauflanda

SRPANJ

1. – Uz veliku svečanost ispred Gradskog kazališta Zorin dom i Karlovac je obilježio ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Bio je to i početak mnogobrojnih kulturnih i zabavnih programa na malom trgu ispred kazališta u naredna dva tjedna.

5. – Sarajlije cijene Jelića, dodijelili mu nagradu za najmenadžera jugoistočne Europe

7. – Pojačana promocija i brojna događanja utjecali i na povećan broj turista u gradu. Tijekom lipnja ostvareno 3.425 noćenja, najviše Nijemaca i Nizozemaca.

8. – Volonteri iz sedam zemalja rade na uređenju najbolje očuvanog dijela nekadašnjih bedema oko Zvijezde, bastiona Svetog Josipa.

9. – Počeo 16. Međunarodni festival folklora, gosti Karlovca su Škoti, Kanađani, Španjolci, Nizozemci i Slovenci.

11. – Nastala prva karlovačka vremenska kapsula. Brojni Karlovčani ostavili pozdrave i poruke za naše sugrađane u 2113. godini!

– Svečanom akademijom Karlovački tjednik proslavio 60. Rođendan

12. – Počelo novo izdanje popularnog Riječnog kina, ove godine potrajalo je sve do kraja kolovoza.

13. – Tradicionalnim Rođendanskim balom Karlovčani uz valcer zaželjeli gradu sretan 434. rođendan. Nakon bala uslijedila je zabava do kasno u noć uz Nenu Belana i talijanski bend Wooden Legs.

15. – Dovršena obnova i pušten promet preko mosta na Grdunu.

21. – Vrlo sadržajno karlovačko kulturno ljeto uveličao i Etno jazz festival koji je završen nastupom nizozemske pjevačke zvijezde Denise Jannah.

24. – Šesteročlana ekipa Planinarskog društva Karlova i CEIK-a Braća Seljan osvojila “mitski vrh” Ararat, kao prvi Karlovčani koji su se uspeli na vrh ove planine.

27. – I Karlovčane potresla stravična tragedija u susjednom Bihaću, u kojem je izgorjela bolnica. Grad uplatio novčanu pomoć, a Opća bolnica Karlovac prima pacijente iz Bihaća.

30. – U godini u kojoj slave 30. rođendan bejzbolaši Olimpije 83 u ludoj finalnoj seriji osvojili naslov prvaka države sa 4-3 protiv splitske Nade, kasnije došli i do trostruke krune uz pobjede u međunarodnoj Interligi i domaćem kupu.

KOLOVOZ

1. – Od početka mjeseca Karlovac ima gradonačelnika – volontera, Jelić će odsad primati saborsku plaću, a gradski proračun uštedjeti pokoju kunu.

5. – Danima traje val vrućina, temperature na suncu prelaze i 40 stupnjeva, na Foginovom je kao u košnici, tisuće kupača iz Karlovca, ali i brojni gosti iz Zagreba, Ogulina, Jaske pa i stranci koji su krenuli prema moru, traže spas od paklenih vrućina.

8. – Zbog velikih vrućina grad je i pod najezdom zmija! Građani ih nalaze u podrumima, automobilima, čak i WC školjkama!

17. – Po gradskoj strategiji zacrtana tri glavna turistička projekta za razdoblje do 2016. godine – Teslin centar, Žitni put lađama po Kupi te Muzej domovinskog rata u zgradi California.

24. – Nakon nekoliko uhićenja i stanke od par mjeseci, nastavili se napadi na starije osobe, odnosno njihov nakit. Na ulici lopov otkinuo s vrata zlatni lančić 75-godišnje Karlovčanke.

25. – Na Zamahovom natječaju za novi suvenir pobijedila ” Zvijezda Karla” Gorana Bartolčića.

26. – Počelo treće izdanje međunarodnog Karlovac Dance Festivala.

27. – Kontejneri će od danas manje smrdjeti, Čistoća kupila novu peračicu za 730 tisuća kuna, dio sredstava planiraju vratiti iznajmljivanjem peračice.

– U gradu nekoliko dana borave britanski olimpijci u mačevanju, održavaju tečajeve i treninge za najmlađe, te sudjeluju na atraktivnom turniru na promenadi i Foginovom, u čast prvog hrvatskog osvajača olimpijskog odličja, mačevaoca Milana Neralića.

30. – Zrinka Cvitešić dobila nagradu za najbolju debitanticu na čuvenom londonskom West Endu za ulogu Djevojke u mjuziklu “Once”.

– Počeli 27. Karlovački Dani piva

RUJAN

5. – Grad potresen šokantnom tragedijom, 10-godišnjoj djevojčici pozlilo na treningu košarke i preminula u bolnici.

7. – Nakon zavrzlama oko bivšeg ravnatelja Erdeljca, Prosvjetna inspekcija ponovno u karlovačkoj Šumarsko – drvodjeljskoj školi. Ovog puta zanimalo ih je kako je moguće da gotovo cijeli jedan razred padne godinu. Kasnija istraga pokazala je da situacija ipak nije bila tako bombastična.

9. – Na “zelenim otocima” niknuli novi kontejneri namijenjeni tekstilu, odnosno odjevnim predmetima koji su nenosivi.

11. – Mir, mir, mir, nitko nije kriv! Završio rat Domagoja Švegara i Gradske Toplane. Švegar platio račune, a Toplana obećala građanima pomoć pri izdvajanju iz sustava centralnog grijanja.

12. – Karlovac ponovno središte svjetskog filma mladih. Svečano počelo novo izdanje Four River Film Festivala, grad prepun mladih sa svih kontinenata.

16. – Prihodi u gospodarstvu rastu, kao i financijski pokazatelji poduzetništva, no statistika donekle i zavarava. Naime, za čak 53% ukupne dobiti u cijeloj Karlovačkoj županiji zaslužno je samo pet većih karlovačkih tvrtki – HS Produkt, Alstom, PPK, Karlovačka pivovara i KIM.

– Predstava “Još si zelen” karlovačko-talijanskog dvojca Peđa Gvozdić i Guliano Settimo osvojila prvu nagradu dječjeg žirija na 46. Međunarodnom festivalu lutaka PIF. Gvozdić i Settimo uskoro će postati i prvi profesionalni glumci Zorin doma nakon pola stoljeća. Zasluženo!

20. – Sa zakašnjenjem od godinu dana napokon započela gradnja rotora kod Kauflanda. Najavljeno je da će radovi potrajati najkasnije do studenog. Stiže nam i siječanj, a još se radi, no ovog puta barem se – radi. Za razliku od nekih drugih projekata.

– I karlovački liječnici pridružili se općem štrajku liječnika i zdravstvenog osoblja u Hrvatskoj.

25. – Grad Karlovac dobija čak četiri nova upravna odjela. Je li riječ o uhljebljivanju stranačkih poslušnika i gomilanju administracije ili prijekoj potrebi? Bit će da je ovo prvo…

26. – Alexander Gerschbacher progovorio o glasinama o budućnosti Karlovačke pivovare. Kako se i očekivalo demantirao ne baš logičnu priču o selidbi uprave i postrojenja iz grada na četiri rijeke, ali i potvrdio da će otpuštanja biti. Koliko – ne zna se.

29. – Zahvaljujući udruzi Carpe Diem Karlovac postao prvi hrvatski grad s turističkom mapom za mlade “Use It!”.

30. – Najavljena rekonstrukcija Radićeve zapela već u predfazi – arheološka iskapanja odgođena, čeka se novi natječaj.

LISTOPAD

1. – Počeli vijećnički sukobi i prepucavanja na relaciji Oporba (poglavito SDP, tj. Marina Novaković-Matanić) – Mihovil Stanišić. Potrajat će, vjerovali ili ne, gotovo do kraja godine. Vidjet ćemo jesu li i gotovi.

2. – Gradska Toplana upalila kotlove – počelo grijanje za 8 tisuća stanova i poslovnih prostora.

4. – Dostojanstveno i svečano diljem grada i na Turnju obilježena 22. obljetnica od početka žestokih agresorskih napada na Karlovac.

10. – Karlovački inovatori osvojili čak sedam odličja na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2013

13. – U Zorin domu počeo Karlovački filmski CROgram, novi projekt sjajnih mladih karlovačkih filmaša.

14. – HSS-ovac Damir Jakšić izabran za novog direktora Čistoće.

17. – Okončana još jedna duga obnova. Nakon pune četiri godine dovršeni radovi na uređenju temelja kapelice sv. Josipa na Strossmayerovom trgu.

18. – Počeli radovi u Nazorovoj. Počelo uklanjanje starih i ruševnih kuća na mjestu na kojem bi u dogledno vrijeme trebao niknuti stambeno-poslovni kompleks s kinom.

20. – Za novog čelnika karlovačkog SDP-a izabran Žarko Latković.

25. – Tragedija u Nazorovoj, u eksploziji plina raznesen cijeli gornji dio zgrade, svi stanari evakuirani, srećom nema ljudskih žrtava.

26. – U Smičiklasovoj ulici otvorena prva socijalna samoposluga u Karlovcu, namijenjena socijalno ugroženim građanima i obiteljima.

30. – Protiv nezaposlenosti administracijom! Novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u Gradskoj upravi otvara mogućnost za 22 nova radna mjesta.

– Rotacije u Heinekenu i Karlovačkoj pivovari. Alexander Gerschbacher odlazi u Vijetnam, a iz Rusije na čelo uprave Karlovačke pivovare stiže Makedonka Branka Slaveska.

STUDENI

4. – U nizu elementarnih nepogoda ove godine napokon se javio i vjetar. Brojna prigradska naselja ostala bez struje, veći kvarovi na dulje vrijeme “zamračili” Skakavac i Sjeničak.

6. – Grad i službeno potvrdio: nemaju više namjeru financirati Karlovački tjednik i Hrvatski radio Karlovac. Najizglednija opcija za budućnost su spajanje i prodaja, no, ima li kupaca?

6. – Skraćivanje trajanja aktualnog sata ujedinilo karlovačku oporbu. Svi redom ogorčeni ovim “ušutkavanjem”.

11. – Nepoznati bludnik u kod vojarne u Luščiću “zabavlja” se iskakanjem pred djevojke i žene u obnaženom izdanju.

12. – Opet poplave! Brojna naselja u okolici Karlovca okružena vodom, borba s bujicom potrajala tri dana.

– Gimnazijalka Lara Manojlović pobjednica europskog natječaja za esej “Vukovar – poruka mira”

14. – Učenici karlovačke Medicinske škole pridružili se kolegama iz Slavonskog Broda koji su započeli štrajk zbog nemogućih uvjeta rada, odnosno prenatrpanosti obavezama.

20. – U bivšim halama ŽEČE-a otvoren moderan wellness centar u sklopu kojeg je i prvi karlovački bazen javne namjene.

22. – Pod nadzorom osam županijskih gospodarskih komora, među njima i karlovačka.

24. – Rukometaši Karlovca lako preskočili prvu europsku prepreku – svladali engleski Manchester sa 43:14 i 36:15, ždrijeb im u osmini finala donio šabačku Metaloplastiku.

– Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, najstarije pjevačko društvo u našoj zemlji, svečanim koncertom obilježilo 155. obljetnicu.

26. – Zrinka Cvitešić dobila još jednu vrijednu nagradu – britanska kazališna publika proglasila ju je glumicom godine u kategoriji mjuzikla!

27. – Ekipa karlovačkih stencil artista oduševila sugrađane projektom na nekadašnjem kultnom ugostiteljskom objektu Putnik.

29. – U predvečerje referenduma HDZ-ovac Branko Škrtić grubo izvrijeđao europarlamentarca Nikolu Vuljanića zbog podrške pravima homoseksualaca. HDZ se ogradio, Škrtić ispričao.

PROSINAC

1. – Na referendum organizacije “U ime obitelji” izašao smiješno malen broj birača, no još smiješniji hrvatski zakoni omogućili mu valjanost. Brak je zajednica muškarca i žene pisat će “vječno” u hrvatskom Ustavu, odnosno do trenutka kada se to promjeni.

4. – Opet aktualno pitanje pruge. HŽ sad umjesto obilaznice predlaže dvokolosječnu prugu kroz grad, a Karlovac ne bi ni to, već se predlaže izmjena Prostornog plana.

9. – “Operacija” i KAbina oživljavaju Malu scenu Hrvatskog doma. Karlovačke udruge bogatim dvodnevnim programom predstavile su sve što nude, a u četvrtoj sezoni KAbina će se održavati upravo u ovom prostoru.

– Grad Karlovac dobio nagradu za naj akciju udruženja Gradova – prijatelja djece, i to za filmske radionice Kinokluba.

10. – Pozelenila Kupa! Srećom, radi se samo o biorazgradivim bojama kojima je testiran kanalizacijski sustav.

13. Vlasnici HS Produkta Marko Vuković i Ivan Žapčić za 75 milijuna kuna postaju većinski vlasnici Karlovačke banke.

16. – Povodom 15. obljetnice KAŠ-a u Galeriji ZILIK otvorena izložba sportske karikature Nevena Mihajlovića – Cetinjanina.

18. – Novi ravnatelj karlovačke bolnice bit će vjerojatno dr. Suad Crnica, najavili su iz Ministarstva zdravstva RH

19. – Šokantna vijest! Deložirani nezaposleni branitelj Josip Mutak koji živi u 16 m2 gradskog stana direktor tvrtke koja je državu oštetila za 21 milijun kuna. Toliko je, naime, podigao s bankomata.

20. – Uz nezadovoljstvo oporbe izglasan proračun za 2014. godinu. Iznosi 234,9 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna manje nego 2013.

– Korana Serdarević iz Zagreba dobitnica prve nagrade na tradicionalnom Natječaju za najbolju kratku priču “Zlatko Tomičić”.

– Povijesna učila za fiziku nakon restauracije vraćena u Gimnaziju Karlovac i proglašena zaštićenim kulturnim dobrom RH.

21. – Ministarstvo turizma odobrilo 260 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju budućeg Muzeja Domovinskog rata na Turnju.

23. – PPK dobio čak 11,2 milijuna kuna iz IPARD programa, a za modernizaciju. Ako se smanjuje gradski proračun, barem stiže nešto europskog novca.

27. – Predsjednik Josipović odlikovao šestoricu Karlovčana koji su krv dali više od 100 puta. Nagrade primili Željko Somek, Marijan Drašković, StjepanTuškan, Neven Kalčić, Pavle Krpan i Miroslav Vrbančić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest