Od 2005. godine u Karlovačkoj županiji ugašeno 736 obrta – pad od 27 posto je poražavajući, ali i odraz stanja u zemlji

foto ilustracija

Čak 736 obrta nestalo je u posljednjih osam godina u Karlovačkoj županiji, pa je sa 2.704, koliko ih je bilo na kraju 2005., njihov broj smanjen na 1.968, koliko ih je bilo posljednjeg dana minule godine.

– Taj ogroman, strašan pad od 27 posto je poražavajući, ali to je samo preslika cijelog gospodarstva u obrtništvu. Najveći pad je bio 2009. i 2010., kada je godišnje gašeno gotovo 200 obrta; 2011. je pad zaustavljen i bio na uobičajenom nivou, a onda 2012. ponovo došao na 136. Lani smo došli do nekakvog prosječnog odljeva od 70 obrta manje. U “normalu”, na žalost, komentirao je predsjednik Županijske obrtničke komore Darko Stanković.

Najviše ugašenih obrta je iz proizvodne branše, kojih su na kraju 2012. radila 272, a 248 dočekalo završetak 2013. , te u trgovini, kojih je od 325 ostalo 299. Sve ostale djelatnosti ostale su na, otprilike, istom nivou. Još jedna teška godina za sve, pa i obrtnike, tako je završena s 226 prijava, a 296 odjava obrta. Od onih novo prijavljenih, do kraja godine uspjelo je opstati 177.

– Otvaraju se svi profili obrta, nema onih koji se ne pokreću! Često i zato jer ljudi izgube neki prijašnji posao, ostanu bez radnog mjesta koje su imali, pa otvore obrt i pokušaju se pronaći u obrtništvu. Pogotovo od kad je promijenjen zakon pa je, primjerice, predviđeno i obavljanje sporedne djelatnosti i slično. Na žalost, više je onih koji zatvaraju obrte, kazao je Stanković.

Najmanje se lani broj obrta mijenjao u Slunju, od 152, koliko ih je počelo i završilo godinu, do 157, a najviše u Karlovcu, gdje ih je bilo od 932, s koliko je godina i završena, do 959. Značajnijeg povećanja broja obrta teško da će biti dok nam svima ne dođu bolji dani.

– Dok ne krene naprijed gospodarstvo u državi, teško obrtnici mogu nešto sami napraviti, oni mogu biti potpora gospodarstvu, a obrtništvo u našoj županiji ima sve predispozicije za to. Pokretanjem vala investicija, svoje mjesto će naći i obrtnici, najprije graditeljstvo, a onda i svi ostali. Držimo fige Vladi da ih konačno pokrene, poručio je Stanković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest