Rakovica ima proračun kakvog se i mnogi gradovi ne bi posramili – Načelnik Franjković kaže da je tajna u kapitalnim projektima

(foto: www.rakovica-touristinfo.hr)

Osim što je turistička rekorderka, Općina Rakovica može se podičiti i najvećim proračunom među 17 općina u Karlovačkoj županiji. Štoviše, s proračunom od 28,2 milijuna kuna, pretkla je i dva ovdašnja grada – Slunj, koji ove godine planira ostvariti 17,1 milijun proračunskih kuna i Ozalj, kojem je plan 14,7 milijuna.

– Tajna je u kapitalnim projektima! Ove godine planiramo četiri milijuna kuna za dovršetak sanacije deponija Ćuić Brdo,sedam milijuna za poduzetničku zonu, šest milijuna za katastarsku izmjeru, dva milijuna za vodovod i ceste, a milijun kuna za obnovu Starog grada Drežnika i to je već skoro 20 milijuna kuna, objašnjava načelnik Franjo Franjković.

Za te je investicije Općina dio novca osigurala sama, a ostatak uspjela dobiti iz državnih ili europskih izvora, pa tako sanaciju rade uz 80-postotnu potporu Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a katastarsku izmjeru s Državnom geodetskom upravom koja će dati 35 posto novca.

– Vrlo ozbiljno kandidiramo ono što možemo. Da li će proći – o tom po tom, ali prođe li aplikacija, ne možete povući sredstva ako sami nemate predviđenu stavku. Ako možete sufinancirati projekte, javljate se, ako ne možete, ne smijete se ni javljati, tumači Franjković.

Svjesni da sami ne mogu realizirati kapitalne investicije, jer vlastiti su im prihodi, od poreza, naknada itd, oko sedam milijuna kuna,u Općini se trude do potrebnog novca doći iz drugih izvora. Uspješno, čini se.

– Sanacija našeg deponija bit će završena u lipnju i možemo se pohvaliti da ćemo biti jedini u županiji, uz Karlovac,koji smo to uspjeli riješiti po zakonu, napominje Franjković, dodajući da kreću u ispunjavanje još jedne zakonske obveze, one o selektivnom otpadu.

Po projekcijama, iduće dvije godine rakovački proračun trebao bi biti 19,3, odnosno, 17,3 milijuna kuna, no sve će ovisiti o projektima koje će tada realizirati. I dosadašnji proračuni iz tog su razloga bili od 12 do 24 milijuna kuna. U proračunima ostalih općina dvoznamenkastih milijuna baš i nema: kreću se od 2,3 milijuna u Ribniku i 2,4 u Saborskom do 9,7 u Vojniću.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest