Karlovcu potrebno još 670 milijuna kuna za obranu od poplava – dovršetak sustava u planu do 2022.

– To će sufinanciranje omogućiti da se projekt realizira u relativno kratkom razdoblju. Znam da vam dugo zvuči do 2022., do kada bi sustav bio završen, ali to je prije nego 2038., kako je prvotno planirano. Želimo graditi objekte čim prije, ne čekajući odborenje iz EU fondova, što bi trebalo biti 2018. Najveći dio izgradnje očekujemo od 2018. do 2022., redosljed je planiran u Studiji, ali u stvarnosti će ovisiti o ishođenju potrebnih dozvola. Garantiramo da će se izbjeći bilo kakvo povećanje rizika od poplava na bilo kojem području: nećemo raditi nešto za jedno područje što će povećati rizik za drugo i osigurat ćemo da ne bude nikakvih privremenih štetnih posljedica dok se bude gradil, kazao je, između ostalog Babić, zamolivši sve koji mogu da pomognu u bržem prelasku administrativnih koraka jer “radovi će se moći retroaktivno financirati i ništa nas ne sprječava osim dozvola i imovinsko-pravnih odnosa da počemo čim prije.

Da će Grad napraviti sve što može i u interesu svojih građana Hrvatskim vodama staviti na raspolaganje kapaciteta koliko je god potrebno da pogura tu zajedničku priču, poručio je gradonačelnik Damir Jelić.

– Doživio sam od djece u vrtiću da kažu kako vatrogasci nisu da vatru gase, nego da nas brane od poplave! Kad naša dječica to govore, znači da smo na kraju strpljenja, da je ta bol došla do razine da se svi trebamo presipitati možemo li biti bolji?! Ja prvi! Imat ćete u potpunosti našu podršku u bilo kojim elementima u kojima Grad može izaći u susret, obećao je Jelić, naglasivši da prvi put imamo strateški dokument, projekt čija je isplativost uloženog i očekivanog 1:3,71, koji će biti sufinanciran 85 posto europskim novcem, za koji će novac stići retroaktivno i za koji vjeruje da će biti proglašen od strateške važnosti za RH.

Grad i Hrvatske vode zajedno će pratiti realizaciju dovršetka sustava obrane od poplave, a dok ne bude dovršen zajedno će dogovarati manje i privremene zahvate i mjere kojima se grad može uspješnije boriti s poplavama i braniti od njih.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest