U 10 godina Grad Karlovac dao 15 milijuna kuna za izgubljene sudske sporove, nitko nije odgovoran!?

Oko 14,5 milijuna kuna po računici vijećnika Miroslava Delića (SDP), a oko 15 po računici pročelnice Marije Jelkovac, isplatio je Grad Karlovac u proteklih deset godina za izgubljene sudske sporove, odnosno, naknadu štete po tužbenim zahtjevima.

Čulo se to na sjednici Gradskog vijeća, za rasprave o analizi sudskih sporova u kojima je Grad tuženik ili tužitelj. Trenutno ih je 230, od kojih 35 kojima je vrijednost veća od 100.000 kuna.

– Nema odgovornosti osoba koje su svojim činjenjem dovele do toga da je Grad izgubio neke sporove; nadam se da neće dovesti do još većih isplata. Lako je za političku odgovornost onih koji su donijeli možebitno štetne odluke za Grad, gradske tvrtke i ustanove, napose za građane, ali, na žalost, nema pojedinačne odgovornosti, rekao je Delić, zamjerivši i što u podacima o sporovima nema navedenih nekih koje su gradske tvrtke izgubile ili riješile nagodbom.

Ivica Horvat (HDZ) primjetio je kako, za razliku od njega, stanje smatra zadovoljavajućim obzirom na niz postupaka po pitanju nekretnina i nemogućnosti naplate poreza, doprinosa i sl.

– Grad ne generira nove postupke, već stručne službe u suradnji s odvjetnicima kvalitetno obavljaju poslove koje treba i nastaviti, kazao je Horvat.

Marijan Butković (HKS) ispričao je kako je testirao ažurnost Grada i dočekao ovrhu 30 dana nakon što nije platio račun, pa mu nije jasno kako se onda gomilaju milijunski dugovi, dok je Mladen Rakočević podsjetio da na popisu nema nagodbe za autokamp na Korani, “projekt upropašten čisto politički, koji su građani platili 6,7 milijuna kuna”, niti slučaja bivšeg gradskog vijećnika SDP-a koji je u Zelenilu 2008. dobio otkaz.

Gradonačelnik Damir Jelić kazao je, između ostalog, da je Karlovac po broju sudskih predmeta možda malo iznad nacionalnog prosjeka, ali da se, na sreću, u deset godina njegove odgovornosti nije dogodio udar koji ima oblik kaosa i stihije, kao u Splitu, koji mora platiti 50 milijuna kuna, a ne može ih izdvojiti.

– Postoji jedna stabilnost naša. Normalno je ako imaš desetak godina odgovornost da ono što se prije, i lijevih i desnih i ovih i onih, događalo, da će tebi doći na naplatu. U jednom mandatu zakači te možda jedna stvar, kad imaš dva, tri, zakačit će te više. Imam izračun za koliko je tko odgovoran, ali pustimo. Auto kamp je proizvod o kojem se može pričati afirmativno ili loše; istina je vjerojatno na pola puta, ali o predmetu za koji nisam ja dogovoran i kad sam ušao u njega zaključio sam: da je bila gradska strategija važeća, ne bi se dogodio taj projekt ili bi se dogodio, a ne bi se dogodilo rušenje. Strategija bi čuvala taj projekt. Zbog odgovornosti prema javnosti: postojala jedna mogućnost koju sam na kraju, kao odgovoran gradonačelnik, ponudio kao rješenje: da srušimo zid, ponudimo parkriranje za kampere, a da na lokaciji budu samo izložbeni, 2 -3. 

To je tada odbila Lora elektro. Ne mogu nikoga kriviti, pogotovo ne Lončara jer toliko je žuči bilo da i ne čudi. Ali kad već nismo uspjeli spasiti projekt, uspjeli smo se nagoditi da Grad nije platio kamate, ništa, nego ono što je procijenjeno. Sad strategiju imamo, prevenirali smo svote koje su ponekad i milijunske. Ali, ono što nam prijeti u budućnosti bit će povrat imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine; ono što je uzeto, mora biti vraćeno, zaključio je Jelić.

Je li ostvariv prijedlog predsjednika Vijeća Damira Mandića (HDZ) da se Poslovnikom predvidi da vijećnici jednoglasno mogu donijeti odluku u kojim bi slučajevima i kada Grad trebao u nagodbu, nije precizirano ni nakon sat i 40 minuta, koliko je rasprava trajala.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest