Vijeće HOO-a usvojilo izmijenjeni financijski plan za 2016. godinu

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) je na svojoj 47. sjednici, koja je pod predsjedavanjem Zlatka Mateše usvojilo je izmijenjeni financijski plan HOO-a za 2016. godinu od 137.452.680 kuna od kojih je 121.647.917 kuna iz Državnog proračuna RH.

U godini Olimpijskih igara, koje će se od 5. do 21. kolovoza održati u Rio de Janeiru, HOO-u su za program javnih potreba, uz prihode od igara na sreću u iznosu od 96.081.260 kuna i sredstava prenesenih iz 2015. u iznosu od 15.932.510 dodatno osigurana sredstva iz proračunske zalihe u iznosu od 9.634.147 kuna. Ostali prihodi u iznosu od 15.804.763 kuna osigurat će se iz marketinga i sredstva iz Olimpijske solidarnosti te drugih izvora.

– To je drugi po veličini Proračun HOO-a u zadnjih desetak godina. Samo je onaj iz olimpijske 2012. bio veći – kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša naglašavajući da je HOO osigurao sportašima optimalne uvjete za pripreme i nastup u Riju te zahvalio na razumijevanju resornom Ministarstvu s kojim je financijski Plan usklađen.

Vijeće HOO-a, koje financiranje sporta posljednjih godina ističe kao osobit problem, s današnje je sjednice uputilo prijedlog mjera za njegovo unaprijeđivanje, posebice u dijelu koji se odnosi na priređivanja igara na sreću i klađenja kod nedomicilnih priređivača. Vijeće smatra da bi izradom novog zakonodavnog okvira kao oblika zaštite tržišnog natjecanja te porezne olakšice donijelo hrvatskom sportu bolje uvjete financiranja i razvoja. Dokument s financijskom projekcijom dobiti u korist Državnog proračuna do 2019. godine “Analiza stanja i prijedlog mjera za unapređenje” HOO je uputio nadležnim saborskim odborima.

Vijeće je dalo podršku pomoćniku glavnog tajnika za marketing Ranku Ćetkoviću za pripremu Hrvatske kuće u Riju koju HOO organizira u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom i Turističkom zajednicom grada Zagreba. Hrvatska kuća u kojoj će biti i press centar HOO-a pod vodstvom glavnog urednika SPTV-a Jure Ozmeca, bit će glavno mjesto hrvatsko- brazilskih gospodarskih i sportskih susreta za vrijeme Igara.

Predsjednik Mateša izvijestio je članove Vijeća o dolasku predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha koji će u Hrvatskoj boraviti 9. i 10. lipnja i biti gost na Kongresu Međunarodnog klizačkog saveza u Dubrovniku.

Prije odlaska u Dubrovnik predsjednika MOO-a će primiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, a sastat će se i sa svim predsjednicima saveza olimpijskih sportova te održati prigodno predavanje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu .

Vijeće je prihvatilo i prijedlog Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, koju vodi dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, da HOO u izvrši sve obveze iz Preporuke Odbora ministara Vijeća Europe o rodno osviještenoj politici u sportu o popularizaciji ravnopravnost spolova te da ih provede preko svojih tiskovnih i elektronskih medija.

MOO ODLUČAN U BORBI PROTIV DROGA

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) obavijestio je dva mjeseca prije početka Olimpijskih igara u Riju sve nacionalne olimpijske odbore o mjerama koje poduzima kako bi proveo svoju politiku nulte tolerancije u borbi protiv dopinga te osigurao što “čišće” Igre.

U tijeku je postupak ponovnog testiranja uzoraka s OI Peking 2008. Prošli tjedan objavljeni su rezultati 454 uzoraka koji su odabrani u suradnji Svjetske antidopinške agencije (WADA) s međunarodnim sportskim federacijama, a radi se o potencijalnim kandidatima za OI Rio. Kao posljedica testiranja suspendirana su 32 sportaša koji neće moći nastupiti na Igrama u kolovozu. Tijekom tjedna MOO će objaviti i rezultate ponovnog testiranja 265 uzoraka s OI London 2012., a ponovit će se i testiranje uzoraka osvajača medalja na OI Peking i OI London, kao i onih kojima će pripasti medalje nakon što se aktualni osvajači diskvalificiraju. WADA je u suradnji s međunarodnim sportskim federacijama i nacionalnim antidopinškim agencijama do sada testirala 1.600 sportaša u fazi kvalifikacija za OI Rio.

Svoju politiku nulte tolerancije prema dopingu MOO je potvrdio i u slučaju kontroverzi oko antidopinškog laboratorija u Sočiju. Izvršni odbor MOO-a zatražio je od WADA-e da smjesta provede istragu nakon što se pojavila sumnja da je u tom laboratoriju došlo do manipulacije uzorcima i lažiranja testova. Analizirat će se i uzorci iz Sočija koji su na deset godina pohranjeni u antidopinškom laboratoriju MOO-a u Lausanni. Od Ruskog olimpijskog odbora zatražena je puna podrška i suradnja u istrazi.

– Optužbe na račun antidopinškog laboratorija u Sočiju vrlo su detaljne i zbog toga vrlo zabrinjavajuće. Tiču se Olimpijskih igara u Sočiju, zato je u interesu MOO-a da se slučaj brzo i u potpunosti riješi. Ispostave li se optužbe istinitima, bit će to šokantna nova dimenzija u dopingu s dosada neviđenom razinom kriminaliteta – rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Zaštita “čistih” sportaša jedna je od temeljnih ciljeva Olimpijskog plana 2020. Kazna u slučaju dopinga mora sustići ne samo sportaša, već i ostale odgovorne osobe – trenere, liječnike pa čak i nacionalne sportske federacije. Napomenimo i kako je MOO u ožujku ove godine odlučio odvojiti sankcioniranje antidopinških prijestupa od sportskih organizacija i Disciplinske komisije MOO-a te sve slučajeve od OI Rio pa nadalje predati Sportskom arbitražnom sudu u Lausanni (CAS). Što se samog kažnjavanja tiče, predsjednik Bach istaknuo je sljedeće: “Mi sportaši zalažemo se i za fair play. Zato svakome moramo omogućiti poštenu proceduru. Prvo je potrebno ustanoviti sve činjenice a zatim, na temelju tih činjenica, odlučno djelovati.”

– Naše su mjere snažan udarac varalicama kojima nećemo dopustiti da pobijede. Pokazali smo da se dopingirani sportaši ne mogu sakriti. Čuvamo uzorke deset godina tako da varalice ne mogu mirno spavati. Onemogućujući nastup mnogim dopingiranim sportašima na OI Rio ponovo dokazujemo našu odlučnost da sačuvamo vjerodostojnost olimpijskog natjecanja kako bi svi mogli uživati u olimpijskoj čaroliji u Rio de Janeiru – izjavio je predsjednik Bach.

Izvor: HOO

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest