U gradskim tvrtkama trenutno 461 zaposlenik – direktori tvrde, u planu smanjenja prirodnim odljevom, a ne nova zapošljavanja

U 2014. zapošljava jedino Gradska uprava

Trend novih zapošljavanja, koji je pokrenula karlovačka gradska uprava otvaranjem 16 radnih mjesta, gradske tvrtke u Karlovcu ne namjeravaju slijediti. Štoviše, kane ostati na istom broju zaposlenih ili ga smanjivati. Zaključak je to iz odgovora koje nam je na istovjetan upit dostavilo osam tvrtki u vlasništvu Grada. Osam, jer jedino Zelenilo to nije uspjelo učiniti u četiri dana, pa smo tako ostali uskraćeni za podatke tvrtke koja se nerijetko voli pohvaliti i svojom uspješnošću i otvorenošću prema medijima.

Ostali odgovori na devet pitanja bili su različitog obima i preciznosti, pa nam je tako, primjerice, iz Hostela Selce stigla jedna rečenica – broj zaposlenih (9 djelatnika) je već 5 godina kostanatan. Hvala, pozdrav, Marijan Karlić, direktor.

Iz Karlovačkog tjednika direktor Željko Obajdin je odgovorio ovako na postavljena pitanja – sve ne, dakle, nije bilo novih zapošljavanja. Kaže, ukupno je 12 zaposlenih dok, zanimljivo, zadnje pitanje o strukturi toškova radne snage Obajdin smatra –  poslovnom tajnom. Odgovori direktora Hrvatskog radio Karlovca, Miloša Milovanovića ukupno imaju 20 riječi i jedan datum.

Preostale tvrtke dale su vrlo iscrpne odgovore na sva naša pitanja, dostavivši i dodatna pojašnjenja.

U osam gradskih tvrtki ukupno je 461 zaposlenik. Najmanje ih je, sedam, u Radio Karlovcu, devetero je u Hostelu Karlovac u Selcu, 12 u Karlovačkom tjedniku, 28 u Mladosti, 51 u Gradskoj toplani, 142 u Čistoći, a 169 u Vodovodu i kanalizaciji.

Lani je najviše novih zapošljavanja, osam, bilo u Čistoći, od kojih dvoje u mandatu novog direktora Damira Jakšića. Kako su neki bili zaposleni na određeno vrijeme, a četvero je radnika otišlo u mirovinu, od siječnja 2013. do istog mjeseca ove godine, broj zaposlenih promijenjen je samo za jedan.

U Vodovodu i čistoći u 2013. zaposleno je četvero ljudi, od čega dvoje na određeno, a dvoje na neodređeno vrijeme. I tamo je bilo odlazaka u mirovinu, te sporazumnih raskida radnog odnosa, pa je u godinu dana broj zaposlenih smanjen za četiri.

I u Mladosti su lani zapošljavali – dvoje radnika, na određeno vrijeme, te imali jedan odlazak u mirovinu, dok su na Radio Karlovcu zaposlili jednu osobu, a nedavno ostali bez jednog zaposlenika zbog odlaska u mirovinu. U Gradskoj toplani također su prošle godine zabilježili jedno novo zapošljavanje, ali i nedavno ostali baš bez tog zaposlenika. U Hostelu, Tjedniku i Inkasatoru novih zapošljavanja nije bilo.

Tako je, zbog umirovljenja i jednog sporazumnog raskida ugovora, Inkasator smanjio broj zaposlenih sa 47 na 44, u istom trendu i nastavljaju i trenutno imaju 43 radnika.

– U 2014. planiramo smanjenje broja zaposlenih na 41 također zbog prirodnog odljeva tj. umirovljenja. U ovom trenutku ne planiramo zapošljavanje novih radnika, poručuju iz Inkasatora.

Ne planiraju to ni u HRK-u, Tjedniku, Hostelu u Selcu, dok smanjenje broja zaposlenih najavljuju i u Mladosti, zbog umirovljenja.

Iz ViK-a, gdje nova zapošljavanja nisu u planu, poručuju da će eventualno povećanje ili smanjenje broja zaposlenih ovisiti o potrebama poslovanja, Čistoća broj zaposlenih planira ostaviti isti, a do četvero mladih visokoobrazovanih stručnjaka, na godinu dana, doći mjerama za poticanje zapošljavanja. Ni u Gradskoj toplani broj zaposlenika ne bi trebao biti bitno izmijenjen.

– Ove godine nemamo u planu značajnije promjene broja zaposlenih, imamo jedan najavljen odlazak u mirovinu, a planiramo i popunjavanje upražnjenih radnih mjesta koja su od velike važnosti za poslovanje tvrtke. U narednom kraćem razdoblju očekujem još nekoliko odlazaka u mirovinu, te time smanjenje broja radnih mjesta, poručio je direktor Inoslav Latković.

Upravo u ovoj tvrtki najmanji je udio troškova za zaposlenike u ukupnim rashodima, 11 posto. U ViK-u je to 27, u Mladosti 39, Čistoći 44, a Inkasatoru i Hrvatskom radio Karlovcu čak 60 posto.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest