Večeras u Gradskoj knjižnici (19 sati) predavanje o filozofu Gaji Petroviću

Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka u suradnji s Hrvatskim filozofskim društvom provodi inicijativu podizanja spomen-ploče znamenitom filozofu Gaji Petroviću, rođenom Karlovčaninu. Podizanje spomen-ploče podupiru financijski Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Spomen-ploča će se postaviti na pročelju obiteljske kuće obitelji Petrović na adresi Lukšićeva 2 u Karlovcu u prvoj polovici ožujka.

– Podsjećamo da smo u suradnji s Gimnazijom Karlovac upravo u toj obrazovnoj ustanovi 11. prosinca organizirali predavanje profesorice filozofije Mojce Rapo-Waite te povjesničara i publicista Slavka Goldsteina o Petroviću, koji je bio jedan od najznačajnijih filozofa u drugoj polovici 20. stoljeća i praksis filozofiji – kaže predsjednik Udruge Marin Bakić i nastavlja – Pozivamo Vas sada na predavanje o Gaji Petroviću koje će se održati u ponedjeljak 24. veljače 2014. godine s početkom u 19 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu. O Petroviću će govoriti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Lino Veljak.

Profesor Veljak je rođen 1950. godine u Rijeci. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radi kao nastavnik filozofije i logike na Drugoj gimnaziji u Zagrebu, da bi 1976. postao asistent u Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu, odnosno od 1978. u Odjelu za povijest filozofije Centra za povijesne znanosti, gdje je stekao suradničko zvanje znanstvenog asistenta.  U istom zvanju radi od 1979. godine na Katedri za teorijsku filozofiju Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U zvanje docenta je izabran 1983. godine, a 1990. u zvanje izvanrednog profesora. Od 2002. godine je redovni profesor. Od 1992. godine je predstojnik Katedre za ontologiju, a u više mandata je bio pročelnik Odsjeka. Akademsku godinu 1990/91. provodi kao Humboldtov stipendist na Sveučilištu u Frankfurtu. Gostovao je na većem broju domaćih i inozemnih sveučilišta. Bio je voditelj nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata, član je raznih uredništava i savjeta filozofskih časopisa, bio je i predsjednik Hrvatskog filozofskog društva. Voditelj je poslijediplomskog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je većeg broja knjiga i više stotina radova iz područja filozofije i socijalne teorije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest