Bivši voditelj projekta ISPA-e Krešimir Veble na sudu s direktorom ViK-a – tužio Mrzljaka za mobing

Djelatnici Vodovoda kao svjedoci u postupku

Mnoštvo još neishođene dokumentacije, nenabavljeni rezervni dijelovi, veći broj primjedaba na radove izvedene u nadležnosti Strabaga na kolektorskom sustavu, te još nepoznata konačna cijena kolektora i pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese, kao i niz drugih poslovnih poteza, sadržaj je iznesenih iskaza svjedoka na ročištu na Općinskom sudu u Karlovcu.

Tamo je, naime, jučer počelo suđenje po tužbi za mobing koju je protiv direktora Vodovoda i kanalizacije Ivana Mrzljaka podnio donedavni voditelj Jedinice za projektnu implementaciju Krešimir Veble. On je od 2004. godine, zajedno s tadašnjim pročelnikom za financije Dariom Jankovićem bio najistaknutija figura u procesu apliciranja velikog karlovačkog komunalnog projekta za sredstva pretpristupnog fonda ISPA kojim se u konačnici i sufinancirala izgradnja pročistača otpadnih voda te je bio voditelj Jedinice za projektnu implementaciju (JPI).

Opomena zbog odlaska na seminar

Dolaskom Ivana Mrzljaka, Vebleov status od nezaobilaznog sudionika svih međunarodnih seminara i složenih sastanaka u sklopu ovlasti i zaduženja JPI, a radi održavanja dinamike provedbe ISPA- projekta, doveden je, tvrdi Veble u tužbi, do Mrzljakove zabrane njegovog odlaska na seminar bioetike u Malom Lošinju, gdje je kao predavač trebao govoriti o iskustvima i smislu njemačko – hrvatskog projekta TCC, trening centra za izobrazbu kadrova za sve poslove komunalnih poduzeća, a za što je karlovački pročistač upravo trebao biti i referentna regionalna baza i praktikum.

Upravo u to vrijeme pročistač je prolazio 90-dnevni postupak tehničkog pregleda radi ishođenja uporabne dozvole, a prema riječima svjedokinje Tatjane Stepinac, glavne inženjerke, u to doba osoblje JPI-a nije imalo aktivnu ulogu. No, Mrzljak je, kaže svjedokinja, upravo zbog toga tehničkog pregleda inzistirao na zabrani Vebleova odlaska na seminar, za što je ovaj ipak uzeo dan godišnjeg odmora i o svom trošku otišao na seminar. Time je zaradio prvu pisanu Mrzljakovu opomenu.

Veble isključen iz važnih sastanaka

Mrzljak je, dodala je Stepinac, unatoč evidentnom nepoznavanju neophodne stručne terminologije na engleskom jeziku, kao i neupućenosti u većinu ostalog što su Veble i njegova ekipa od početka naučili na mnoštvu seminara u Bruxellesu, Londonu i u Hrvatskoj, preuzeo ISPA projekt, te je potvrdila da je Mrzljak ubrzo Veblea počeo isključivati i iz sudjelovanja na svim važnijim sastancima koji su se vodili na engleskom jeziku sa stranim partnerima u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, koja je bila ovlaštena za sklapanje ugovora vezi provedbe ISPA- projekta. Drugu opomenu, po sjećanju Stepinčeve, Veble je zaradio zato što je, unatoč Mrzljakovom putnom nalogu, otišao na važan sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj EBRD, koja je s 10 milijuna eura kredita bila ozbiljan dionik u zatvaranju financijske konstrukcije ISPA-projekta. Tom prilikom, objašnjava Veble, otišao je u Zagreb rješavati problem 2,5 milijuna eura toga kredita koji je zbog kašnjenja dinamike ostao neiskorišten i postao neopravdano financijsko opterećenje.

Nakon dvogodišnjeg kašnjenja dinamike provedbe ISPA-e, uslijedila je nova sistamatizacija, kojom je gotovo rasformiran JPI, Veble je prebačen na radno mjesto savjetnika voditelja radne jedinice Pročistač, što je degradacija za tri razine, a ne njegovo mjesto voditelja JPI-a imenovan je strojarski inženjer Ivan Ratkaj. On se tek u magli prisjeća i sastanka u Mrzljakovu uredu i ne može se sjetiti točno riječi koje Veble citira u tužbi.  “Vi magistri i diplomirani inženjeri samo gore filozofirate. Umrijet ćeš u ISPI, nakon ISPE bit ćeš pukovnik ili pokojnik. Kad završi ISPA, bit će ih puno na cesti”.

Lažirani podaci o kvaliteti vode?

Za Ratkaja, kao i Josipa Vlašića, ti povišeni tonovi bili su tek dio svakodnevnih razmjena mišljenja oko poslovnih pitanja, a nipošto prijetnje na osobno razini. Ipak, i Vebleov nasljednik Ratkaj, kojem je ubrzo, a što je ipak priznao tijekom rasprave, Mrzljak zabranio e-mail komunikaciju s Vebleom, kazao je da ni njemu nije bila logična takva promjena voditelja, pošto bi on svoj strojarski dio dovršetka projekta izvršio i s dotadašnjeg položaja u odjelu odvodnje. Josip Vlašić kazao je da je za kašnjenje provedbe ISPA projekta kriva upravo JPI, a na Vebleovo pitanje je li ta tvrdnja zasnovana na direktnom saznanju, Vlašić je kazao, “ne, to su sazanja iz druge ruke, tako mi je rečeno”.

Tatjana Stepinac, iznijela je tijekom svjedočenja da je Mrzljak tolerirao nakon što je mu je ona prijavila da je otkriveno da je kemijska tehničarka u laboratoriju pročistača lažirala podatke o kvaliteti otpadne i pročišćene vode, i to uz znanje svoje pretpostavljene, te da je time glavnoj inženjerki davala krive parametre za podešavanja rada čitavog sustava, što je prozročilo znatne štete.

Dok se nastavak suđenja očekuje potkraj travnja, slučaj poslovanja ISPA projekta je, podsjetimo, postao i predmet policijske istrage po nalogu Općinskog državnog odvjetništva, a po anonimnoj kaznenoj prijavi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest