Otkrivena spomen – ploča Gaji Petroviću – ona, kao i njegov rad, može poslužiti kao putokaz Karlovcu

– Koncepcija Gaje Petrovića uvijek je bila kritika. Nije nekritičan odnos do stvarnosti nikada proizveo napredak nekog društva, neke zajednice, nego obratno. I upravo su najprosperitetnije one zajednice čiji su članovi slobodni bez posljedica iznositi kritike i gdje je ona temeljno načelo javnog rada.

U tom smislu spomen ploča filozofu Gaji Petroviću može poslužiti kao putokaz Karlovcu, koji će ga usmjeravati na put profiliranja kao grada ugodnog rada i življenja, u kojem će slobodni građani slobodno sudjelovati u javnom životu bez straha od sankcija i u kojem se neće zadovoljavati samodostatnošću i inercijom, rekao je Marin Bakić, predsjednik Udruge Polka na današnjem otkrivanju spomen – ploče poznatom filozofu Gaji Petroviću.

Ovime je konačno ispravljena nepravda te je ovaj rođeni Karlovčanin i jedan od najuglednijih filozofa druge polovice 20. stoljeća dobio spomen obilježje. Ploča je postavljena u Lukšićevoj ulici kod Šanca i to zahvaljujući Hrvatskom filozofskom društvu i Udruzi za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka. Medaljon s Petrovićevim likom djelo je akademskog kipara Zdravka Brkića dok je ploču izradilo Klesarstvo Stanković. Petrović je 1927. godine rođen na Baniji, no u ovoj je kući proveo djetinjstvo pa je ona,uz dopuštenje suvlasnika, izabrana za spomen ploču.

Kako je kazao profesor Lino Veljak, Petrović je jedan od najznačajnijih filozofa, ne Karlovca, nego i Hrvatske i europske filozofije 20. stoljeća, filozof, profesor i učitelj mnogim naraštajima filozofa.

Spomen ploča je financirana od  Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah i Odsjeka za filozofiju filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest