Investitor zatražio dozvolu za izgradnju replike hotela Korana – struka se pobunila, traži provedbu arhitektonskog natječaja

Hoće li Karlovac dobiti reprezentativno zdanje ili repliku?

Društvo arhitekata, građevinara i geodeta grada Karlovca (DAGGK) apsolutno se protivi da se na mjestu srušenog hotela Korana izgradi replika, a kao što je prije par dana najavio gradonačelnik Damir Jelić, rekavši “da ga replika ne bi smetala, ako će to učiniti da hotel brže bude gotov”.

Gradnja u dvije faze?

Njihovu sumnju da bi se to moglo dogoditi dodatno je podgrijalo kad su saznali da je investitor zatražio ishođenje dozvole za gradnju u dvije faze. Prva obuhvaća rekonstrukciju i dogradnja ugostiteljskog objekta – bivše kafeterije, a druga izgradnju replike starog hotela u starim gabaritima ali uz određene izmjene unutarnjeg dijela i dodavanje bazena umjesto nekadašnje kuglane. Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kazala predsjednica DAGGK-a Tatjana Basar, Karlovac je na ovom mjestu zaslužio građevinu koja će imati značaj i izvan granica grada, a ne repliku zgrade s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.

Naime, karlovački arhitekti i građevinari smatraju da bi se na ovaj način mogao izigrati GUP koji izričito propisuje raspisivanje urbanističko – arhitektonskog natječaja tijekom kojem bi se čulo mišljenje struke, te tvrde da se nakon rušenja ne može provesti rekonstrukcija zgrade koja više ne postoji.

– Natječaj se mora provesti pomirio interes javnog i privatnog, grada Karlovca, investitora i građana, kazala je Basar koja se nada da će njihov glas i savjet biti uvažen, te se nastaviti praksa koju je Grad i do sada imao u suradnji s DAGKK-om. Podsjetimo, sam gradonačelnik je više puta rekao da postoji obveza urbanističko – arhitektonski natječaj za novi hotel na obali rijeke Korane po GUP-u a koji izričito propisuje da buduće zdanje mora imati isključivo hotelijersko turističku namjenu.

Nagrađen hotel

Treba napomenuti da je davne 1979. godine hotel Korana bio i nagrađen Republičkom nagradom te da je kao takav i autorsko djelo arhitektice Đurđice Lipošćak. Pitanje je smije li se njezin projekt mijenjati, dok u DAGGK-u smatraju da promjena unutrašnjosti hotela niti nije moguća a da se ne mijenja vanjski izgled.

Davor Petračić je izrazio sumnju da bi se moglo dogoditi da investitor odradi prvu fazu, uređenje ugostiteljskog objekta, dok druga faza, izgradnja hotela može čekati godinama.

Što će se događati po tom pitanju ne znamo, jer struka i građani očekuju da se oglasi i investitor, karlovačka tvrtka Lana Commerce poduzetnika Nikole Hanžela, koji je devastirani objekt kupio za 6,3 milijuna kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest