Čistoća predstavila nove projekte – gradit će se bioplinska energana, reciklažno dvorište i nabavljati novi kontejneri

Nabava 600 novih posuda za odlaganje otpada, 300 vrtnih kompostera za obiteljske kuće, te izgradnja reciklažnog dvorišta  od 4.200 četvornih metara na Ilovcu, novi su projekti karlovačkog gradskog poduzeća Čistoća, a koje su danas predstavili direktor Damir Jakšić i voditelj Ivan Polović.

Oba projekta sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša, posude sa 40 i reciklažno dvorište sa čak 80 posto sredstava, dok bi projekti trebali biti realizirani do kraja godine. Po riječima direktora Jakšića, cilj Čistoće je širiti i razvijati djelatnost, no pritom pokušati dodatno ne opteretiti građana se cijenom usluga. Rješenje, dodao je, postoji, a to je rad s postojećim kadrovskim resursima uz reorganizaciju poslovanja i naravno koristiti sredstva Fonda.

Energana na plin

U planu je i provedba pilot projekta – prerada postojećeg dizel agregata u plinski  a kako bi se kao energent mogao koristiti plin s ilovačkog deponija. Polović kaže da je u planu izgradnja još devet plinskih zdenaca na postojećih 13, tako da bi Karlovac mogao postati prvo malo odlagalište u Hrvatskoj koje električnu energiju proizvodi iz plina.To dosad ima jedino Zagreb.

U Čistoći su predstavili još neke projekte koji financijski nisu toliko zahtjevni, no građanima će biti od velike koristi. Naime, po pilot projektu postavit će se dodatne posude za papir na području Dubovca, 100 novih posuda će otići u mjesne odbore, dok će za tjedan dana proraditi i hot – spot za širokopojasni wireless. Nadalje, uskoro će na web stranicama Čistoće biti dostupan i “digitalni katastar” zelenih otoka gdje će jednostavnim potezom miša građani moći vidjeti gdje odvojeno odlagati otpad, ali i prijaviti ošteećenje posude ili pak zatražiti posudu za smeće.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest