Članovi ekspedicije Kilimanjaro ’79 obilježili 35. obljetnicu uspona na “krov Afrike”

Nakon 35 godina okupili su se na nekadašnjem mjestu polaska na taj put svi članovi najslavnije karlovačke planinarske ekspedicije Kilimanjaro ’79., koja je održana povodom jubilarnog 400-tog rođendana Karlovca 1979. godine. Dobitnik Nagrade za dugogodišnji rad u sportu KŠZ-a i SŠKŽ-a (životno djelo) planinar, alpinist i speleolog Rudolf Starić, ekspediciju je zamislio ali je nažalost bio spriječen otputovati. Na sreću, uspješno su je odradili: vođa ekspedicije Mladen Kuka, još dva Mladena – Dijačić i Strukan, te Vlado Furač, Drago Tropčić i Danko Resanović.

Ekspedicija na “krov Afrike” bila je ogroman poticaj daljnjem razvoju visokogorskog planinarstva u Karlovcu, a povijesni uspon na vrh najviše planine Afrike ostao je do danas zapisan zlatnim slovima kao najznačajniji uspon u povijesti karlovačkog planinarstva. Nakon afričke ekspedicije zaredali su potom i usponi u sva ostala najviša svjetska velegorja.

Zbog tog iznimnog uspjeha Planinarsko društvo Dubovac je u anketi biramo najbolje u karlovačkom sportu, iste te 1979. godine, proglašeno najboljim masovnim sportskim društvom u Karlovcu. Planinar i vođa ekspedicije Mladen Kuka se pak po prvi puta u povijesti karlovačkog sporta, kao planinar, u anketi za izbor najboljih sportaša Karlovca plasirao među deset najboljih sportaša grada na četiri rijeke. Nakon toga se intenzivno počeo baviti istraživanjem pa je osnovao CEIK Braća Seljan s kojim je postigao još veći uspjeh.

Okupljanje članova ekspedicije održano je na press konferenciji u utorak, 18. ožujka 2014.godine, na Gradskoj tržnici, parkiralištu ispred Gradske toplane, mjestu odakle su karlovački planinari prije 35 godina i krenuli na taj svoj slavni pohod.

Tako je, eto, skromno i na simboličan način obilježena ova obljetnica, a druženje je zatim nastavljeno na Vili Anzić… O detaljima druženja više možda nekom drugom zgodom!

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest