Jesu li u sukobu interesa? Župan zatražio mišljenje Povjerenstva mogu li on i zamjenici dobivati potpore po natječajima Županije

foto ilustracija

Mogu li dužnosnici, karlovački župan i njegovi zamjenici javljati se na natječaje kako bi dobili potpore za izgradnju, npr. solarnih kolektora, koje redovito raspisuje upravo Karlovačka županija, odlučit će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nezavisno tijelo osnovano upravo da bi moglo ocijenjivati je li se u pojedinim slučajevima radi o sukobu interesa ili ne.

Kako saznajemo, dužnosnici iz Karlovačke županije zadnjih su mjeseci često se obraćali Povjerenstvu kad su bili u nedoumici jesu li u sukobu interesu, dok je posljednji to učinio karlovački župan Ivan Vučić kojeg zanima mogu li on i njegovi zamjenici koristiti sredstva za obnovljive izvore energije, a koje financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Stop za dožupane u NO

Pitanje je bilo, rekao nam je protokolarac Ureda župana Bernardo Pahor, mogu li se i oni kao dužnosnici javljati na natječaje u svom gradu – općini, a da u tom slučaju nisu u sukobu interesa. Još prošlog je tjedna je o Vučićevom upitu Povjerenstvo raspravljalo, no unatoč tome što smo mu prošlog petka poslali upit, još nismo dobili odgovor.

Proteklog se kolovoza Povjerenstvu obratila i karlovačka pročelnica Marija Jelkovac koja je upitala može li karlovački dožupan biti član Nadzornog odbora gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija. Povjerenstvo je tada zaključilo da je ova funkcija nespojiva “s obnašanjem navedene dužnosti, niti 12 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti”.

Nada Murganić može vještačiti

Povjerenstvu se u veljači obratila i saborska zastupnica Nada Murganić koju je zanimalo može li, uz navedenu dužnost koju je dobila nakon odlaska iz Sabora Damira Jelića, biti sudski vještak za područje  nadležnosti Centra za socijalnu skrb i za taj posao dobivati naknadu. Povjerenstvo je u ovom slučaju odlučilo da može, ali je ipak dužna o prihodima koje ostvaruje na poslovima vještačenja obavijestiti Povjerenstvo, posebno ako se radi o bitnim promjenama u imovini. Nadalje, također joj je dozvoljeno da bude članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Karlovačke županije, ali za ovu dužnost pak ne smije dobivati naknadu.

Danas Povjerenstvo raspravlja o Kučiniću

Postoji li sukob interesa i u slučaju Željka Kučinić, djelatnika dugoreškog Komunalnog poduzeća Povjerenstvo će raspravljati na današanjoj sjednici i to po zahtjevu načelnika Općine Barilović Dražena Perakovića. Kučinić je, naime, prozvan je na dugoreškom gradskom Vijeću radi navodnog sukoba interesa jer obnaša dužnost u dugoreškoj tvrtki i u novoosnovanoj tvrtki Srnar u Bariloviću.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest