Šest godina nakon što je uklonio “divlje”, Karlovac će građanima ponuditi da obrađuju “urbane vrtove”

Šest godina nakon što je uklonio “divlje”, Grad Karlovac namjerava oformiti “urbane vrtove”. Oni prvi bili su vrtovi na gradskim površinama, na kojima su građani, uzgajali voće i povrće za svoje potrebe, ovi drugi bit će gradske površine na kojima će građani organski uzgajati hranu za vlastite potrebe, bez korištenja herbicida, pesticida i umjetnih gnojiva. Za prve, koji su postojali u gotovo svim dijelovima Karlovca, građani nisu imali dozvolu Grada, za druge valjda hoće jer iz Gradske uprave navode da će se raditi o sporazumnom korištenju gradskih površina.

U razradu ideje gradskih vrtova, koja je odavno zaživjela u mnogim europskim, ali i hrvatskim gradovima, krenuli su sredinom prošle godine.

– Do sada je, između ostalog, učinjeno istraživanje primjera dobre prakse u Europi ali i šire, izrađen je prijedlog mogućih lokacija projekta, a u planu je obilazak primjera dobre prakse u Hrvatskoj (Varaždin, Zagreb), obilazak predloženih lokacija i potvrditi barem jednu lokaciju kao odgovarajuću za izvedbu projekta, te planiranje, projektiranje, krajobrazna arhitektura, navela je glasnogovornica Grada Ana Župančić.

Dodala je da je razrađen okvirni plan izgleda projekta gdje se razmatraju tehnički detalji provedbe (površina,raspored parcela, opskrba vodom…), nacrt vrtlarskog priručnika i pravilnika, te prijedlog mogućih lokacija izvedbe.

– Nacrt pravilnika je u fazi izrade. Potencijalne lokacije su predložene, ali ne još konačno definirane, jer se provjerava postoje li prostorno planske ili imovinske prepreke. Nakon što se u potpunosti definiraju pravilnici i ustanove točne lokacije na kojima će biti moguće izvesti projekt, projekt će biti predstavljen javnosti, najavila je Župančić, dodavši da je pojekt pod nazivom VrtlarKa uvršten u ovogodišnji proračun.

No, teško da će Karlovčani ove godine uživati u mrkvici ili luku iz urbanih vrtova. Kraj ožujka je tu, a projekt još nije dovršen ni u onom “papirnatom” dijelu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest