Naknade, kojih su se vijećnici jednoglasno odrekli za obitelj Galetić, Županija ne može uplatiti “u komadu” – zbog zakonskih propisa

Vijećnici se uključili u pomoć obitelji Galetić

Iako su županijski vijećnici na prošloj sjednici jednoglasno odlučili odreći se naknada koje im pripadaju i dati ih za pomoć obitelji Galetić iz Crnog Kamanja, to umjesto njih ne može “odraditi” Županija. Zbog – zakona! Po onoj dobroj, staroj “Zašto bi bilo jednostavno kad može komplicirano?”, najprije je Županija morala svakome od njih na račun isplatiti naknadu – ona, prosječno, po sjednici iznosi 400 kuna – a onda oni taj iznos, ili onaj koji žele, trebaju sami uplatiti na račun obitelji kojoj je u siječnju požar progutao dom.

– Bili smo spremni to učiniti, ali po novim propisima koji su na snazi od 1. siječnja, novac se isplaćuje osobi koja ima pravo ga dobiti. Mi obračunavamo bruto iznose, uplaćujemo poreze i doprinose državi, neto iznos uplaćujemo na vaše račune.

Kada bismo učinili uplatu u ime svih vijećnika, povrijedili bismo propise, izgubila bi se informacija koliko je tko od vijećnika primio, a cilj je da se za svakoga može znati koliko je ostvario bruto, koliko neto prihod. Zato smo napravili virmane za svakoga od vas s ostavljenim iznosom koji vi trebate upisati i uplatiti. Nadam se da smo vam na taj način olakšali, pojasnila je pročelnica za financije Marija Gemeri.

Takvo rješenje možda i nije loše, pa netko od vijećnika obitelji Galetić uplati više od iznosa naknade koje su se odlučili odreći na sjednici 27. veljače. Naravno da postoje i druge, zločestije mogućnosti, ali za nadati se da za njima nitko od 40-ak vijećnika neće posegnuti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest