Predstavljena grafičko pjesnička mapa Daniela Butale i Aleksandera Saše Kajfeža

Akademski slikar – grafičar iz Karlovca, Daniel Butala, predstavio je jučer u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” grafičko pjesničku mapu Kajfež-Butala. Mapa sadrži deset pjesama Karlovčanina Aleksandera Saše Kajfeža ilustriranih sa deset crteža Danijela Butale.

O Butalinom likovnom radu i crtežima s ove nove mape govorio je likovni kritičar Milan Bešlić iz Zagreba: – Spajanje dvaju umjetničkih izraza, u ovom slučaju književno pjesničkog i likovno grafičkog ne mora uvijek imati čvrste odrednice i uporišta u definiranju simbioze autorstva. Traženje te veze vrlo često je zapravo i sama bit ploda suradnje dvaju umjetnika. Kad je riječ o pjesniku i slikaru nije u tim prigodama nužno ni opisivanje onog likovnog niti oslikavanje onog literarnog. Baš naprotiv, što je pronalaženje onog zajedničkog u ulozi i značenju umjetnosti zahtjevnije, to je sasvim sigurno i autorski rezultat jači, veći i snažniji – rekao je Bešlić.

Prilično emitivno o svom prijatelju Aleksanderu Kajfežu govorio je karlovački književnik Željko Mavretić, prisjećajući se na brojna druženja i iskustva s Kajfežom od koga je crpio veliko iskustvo, trudeći se ta njegova brojna iskustva i znanje provoditi u svom radu, a koja ga još i danas vrlo često podsjećaju na njega.

U predgovoru mape Mavretić je između ostaloga napisao: “Umjetnost nikad ne umire, jer ono što je u njoj vrijedno živi vječno. Upravo zbog toga neiscrpne su mogućnosti komponiranja svih njezinih segmenata. Priča koju nam pripovijeda grafičko pjesnička mapa pjesnika Kajfeža i slikara Butale na tom je vječnom umjetničkom tragu otkrivanja mogućnosti komponiranja i analiziranja i sintetiziranja i onih najmanjih djelića, umjetničkih ostvarenja. Upravo stoga ponovno nam se otkriva i nudi rezultat čina umjetničkog stvaranja karlovačkih autora, Daniela Butale i Aleksandera S. Kajfeža, koji ne surađuju prvi put, jer Sašini stihovi su se već uspješno družili s Danielovim crtežima i obrnuto na veliko zadovoljstvo karlovačke i šire kulturne publike. Bit će sasvim sigurno tako i ovom prilikom bez obzira na vrijeme sveopćih suvremenih društvenih navika manje sklonih onim potragama za lijepim u umjetnosti.”

Butalini leptiri i leptirice imaju i teže uloge iščitavanja slikarevih poruka, a Kajfežini stihovi poetskih značenja. Nekoliko Kajfežinih pjesama pročitala je Nataša Vojnović, a u ime obitelji Kajfež na svemu se zahvalila njegova kćerka Vesna Kajfež – Vučinić. Mapa se može kupiti u Gradskoj knjižnici po cijeni od 700,00 kn.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest