Unatoč Karamarkovom obećanju, Grad Karlovac nije uspio dogovoriti da 22 milijuna kuna od poreza ode za štetu od poplava

– Zanima me kako će se to odraziti na sanaciju šteta od poplava i pomoći onima koji će za par mjeseci opet osjetiti poplavu na Mostanju, Logorištu itd., a koji su na, žalost, već hrpu novca na sanaciju potrošili, zanimalo je Badovinca.

Odgovarajući mu, Jelić je podsjetio da se radi o porezu na dobit koji se vraćao sredinama na područjima posebne državne skrbi, no koji su, odlukom Vlade (bivše, op.a.), izgubili taj status.

Nedugo nakon toga, u Karlovac su stigle nezapamćene poplave.

– I zamolili smo Vladu na čelu s Milanovićem da nam taj novac, za koji su rekli da je omaškom transferiran, ostavi i da ćemo ga mi namjenski, za mikro mjere obrane od poplava trošiti. Dogovarali bismo ih s Hrvatskim vodama, da se ne petljamo u posao koji nije naš. Odlukom ministra Lalovca taj novac se nije mogao vratiti nazad; bio je u pravu, nije ga se moglo namjenski koristiti, trebalo ga je “oprati, zavrtiti”. Bio je i objektivni politički strah uzeti taj novac; nitko nije s naše razine 3. lige uspio 1.ligaškog igrača svladati i onda su oni nama obustavili decentralizira sredstva za školstvo i vatrogastvo tako da od – ne 26, bilo je 23 milijuna – je nama svaki mjesec milijun manje. Tako će ići dok ne bude na nuli. To jedan scenarij. Drugi je da dio tih sredstava – sad je to već 14 milijuna kuna, a kad sam dogovarao bilo je 18 – konačno mi zavrtimo, vratimo, propustimo i možemo koristiti za nešto konkretno, ljudima nešto pomoći, jedini u Hrvatskoj isplatili smo iz proračuna ljudima milijun kuna.

Dogodilo se da sam se zahvalio prvom potpredsjedniku Vlade na toj inicijativi i onome što je riješena stvar. Sad se pokazuje da nije, da nam se svaki mjesec neumitno uzima milijun kuna i taj novac nije vraćen, a upitno je jednog dana kad se i dogodi, koja svrha će biti da li za neke mikro mjere ili se može koristiti da se napaćenim ljudima pomgne. Zahvalio se za nešto što mi je sugerirano da je riješeno, ali praksa je pokazala da nije. Mi taj novac imamo, oročili smo; mogli smo biti nekorektni prema vladama i trošiti. Mislim da ni milimetar politikanstva s naše strane, svih vas, nema. S jedne strane vidiš ljude, s druge novac koji je u konačnici tvoj. Meni je logično bilo, ali logika je jedno, a državni proračun i njegovo tumačenje i politička volja drugo. Ja sam ovoj vladi obećao da ću biti još kritičniji prema svojima jer nisu samo moji jer ih i znam, nego prema ovim drugima koje nisam znao i na toj razini. Vi mjerite. Najsretniji ću biti ako nećete imati što izmjeriti, izjavio je Jelić.

Precizno, Ministarstvo financija potraživalo je od Grada Karlovca povrat pomoći za područja posebne državne skrbi iz čl. 18. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH za 2014.godinu u iznosu od 21,571.950 kuna.

– Tijekom 2015. godine Grad je u državni proračun vratio 2,501.465 kuna. Tijekom prvih pet mjeseci ove godine Grad je u državni proračun sukcesivno vratio ukupno 4,663.019 kuna. Preostali nevraćeni dio iznosi 14,407.465 kuna. U tijeku je pronalaženje načina za povlačenje tog preostalog iznosa iz nadležnog ministarstva za potrebe provedbe preventivnih mjera za zaštitu od poplava, odgovoreno nam je na upit iz Gradske uprave.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest