DORH istražuje i pražnjenje kemijskih WC-a u pročistač – u Koprivnici ova usluga 2766 posto skuplja nego u Karlovcu!?

Nakon što je u javnost dospio sadržaj anonimne kaznene prijave s nizom navodnih nepravilnosti u radu gradskog poduzeća “Vodovoda i kanalizacije” i stigla potvrda da je prijava u obradi Općinskog državnog odvjetništva, KAportal je došao u posjed dijela dokumentacije koji bi mogao dovesti pod sumnju vodi li direktor Ivan Mrzljak gradsku tvrtku manirom dobrog gospodara.

Naime, u kaznenoj prijavi se između ostalog spominje slučaj pročišćavanja sadržaja mobilnih eko-wc kabina, odnosno tvrdi se da je tvrtka “Vodovod i kanalizacija” uslugu pražnjenja kabina smještenih na području Karlovca, za tri tvrtke (iz Žakanja, Svete Nedelje i Zagreba), naplaćivala bitno ispod tržišne cijene.

S obzirom da je za očekivati da se pokretni kemijski wc-i najviše koriste u vrijeme turističke sezone i preko ljetnih mjeseci, za početak upada u oči nelogičnost “dvostrukih” ugovora potpisanih s tim tvrtkama. Naime, pred ljeto prošle godine je potpisan ugovor o pražnjenju i pročišćavanju mobilnih eko wc-a za cijenu od 3,14 kn/m3, da bi pred kraj kolovoza bio potpisan novi ugovor istog sadržaja, ali s cijenom usluge od 19,06 kn/m3, odnosno ravno šest puta većom od “ljetne” tarife. Ostaje nepoznato zbog čega jedna tvrtka posao pražnjenja kemijskih wc-a naplaćuje uslugu šest puta manje u vrijeme kada tog posla ima najviše, ali i sumnja da je na taj način oštećena tvrtka, odnosno posredno gradski proračun.

Nadalje, sumnju pojačava činjenica da Koprivnica koja uz Karlovac u Hrvatskoj u pogonu ima jedini pročistač 3. stupnja (kojim se iz otpadnih voda uklanjaju dušik i fosfor), istu uslugu pražnjenja i pročišćavanja sadržaja kemijskih wc-a naplaćuje 90 kuna po kubnom metru. Dakle, po 2.766 posto većoj cijeni nego u Karlovcu preko ljeta!?

Državno odvjetništvo će zbog ovih drastičnih diskrepancija sigurno imati posla u utvrđivanju je li ovdje riječ o formiranju cijene u skladu s tržišnim pravilima ili nezakonitom pogodovanju javne tvrtke privatnim tvrtkama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest