Sretan 1. svibanj: Karlovčani ga proslavljaju na biciklima, no uz poruku protiv smanjivanja radničkih prava

Biciklisti pristižu i uskoro će sve biti spremno za start

Svanulo je sunčano jutro, a bez obzira na daljnje vremenske prilike ili neprilike, danas ništa neće pokolebati karlovačke ljubitelje rekreacije na biciklima da se upute na poznatu rutu do Grduna na rijeci Dobri i tako u prazničnoj atmosferi proslave 1. svibanj, Međunarodni praznik rada.

Karlovačka proslava tradicionalno se u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske provodi u rekreativnom duhu, ove godine po 21. put. Zbog popularnosti i masovnosti biciklijade pomalo u drugi plan padnu pravi problemi koji more hrvatske radnike a to je sve veća obespravljenost, kontinuirano smanjenje radničkih prava i teška ekonomska situacija za velik broj obitelji. Ove godine, 1. svibanj trebao bi proteći u znaku triju osmica, jer se radnici kao i davne 1886. godine i danas moraju boriti za pravo na osam sati rada, osam sati odmora za spavanje i osam sati slobodnog vremena.

Upravo će ova poruka biti ovjekovječena novom milenijskom fotografijom Šime Strikomana  koji će “osmice” snimiti ispred HUP-a kao poruku Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Vladi RH.

Osim iz Karlovca, biciklijada će krenuti i iz Vrhovca kod Ozlja i Duge Rese. Polazak iz Duge Rese, ispred Robne kuće, je u 8.30 sati, okupljanje pola sata prije, a vozit će trasom Duga Resa – Belajske Poljice – Logorište – Mostanje – Rakovac – Radićeva.

Ispred Karlovačke banke start je u 10 sati, a biciklisti će voziti rutom Korzo – Mačekova – Marmontova – Borlin – Mala Jelsa – Zadobarje – Grdun.

Iz Vrhovca će sudionici biciklijade krenuti u 9.30 sati, pa voziti Ozalj – Slapno – Mali Erjavec – Jaškovo – Grdun.

Cijelim putem, i iz svih smjerova, biciklijada će imati policijsku pratnju.

Na kupalištu Grdunac sve sudionike biciklijade čekat će okrijepa – 2.300 porcija vojničkog graha, 500 litara Karlovačkog piva i 200 litara soka.  Svi sudionici na startu će dobiti majice sponzora, dok su predviđene i nagrade na tomboli. Mlađi od 14 godina moraju nositi kacige, dok se, s obzirom na promjenljivo vrijeme sudionicima preporučuje da ponesu kabanice.

Povratak je planiran u 14 sati, za Vrhovac istim putem kao u dolasku, za Karlovac trasom Jaškovo – Gornje Pokupje – Mahično – Novaki – Hrnetić – Drežnik – Radićeva ulica, a za Dugu Resu preko Mostanja i Belajskih Poljica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest