Loše prognoze i dobar ishod: Državne pomoći Karlovcu izdašnije od očekivanih, pa čak i proračun rebalansom “ide gore”

Karlovačka gradska uprava

Ne samo da nisu izostale državne pomoći Karlovcu kako su se u gradskoj upravi pribojavali, nego su toliko izdašne da će gradski proračun rebalansom “ići gore”. Proizlazi to iz izjava gradonačelnika Damira Jelića, koji je na posljednjem brifingu rekao da neplaćanje komunalne naknade za državne prostore neće bitno poremetiti funkcioniranje Grada, da negdje problema, kao u OŠ Grabrik koja za materijalne troškove dodaje vlastita sredstva, te Gradsko održavanje dodatnih 156 kilometara cesta koje proporcionalno ne prati novac, već ima, ali da pravi slijede od 2015.

Karlovac “dobro prošao”

– Moram priznati da u ovom trenutku nemamo nikakvih problema s financiranjem proračuna, dapače, pomoći nam idu jako dobro i u ovoj godini one su iznimno izdašne. Međutim, od sljedeće godine to sve staje, od 1.1., dakle, ovo je prijelazna godina. Ove godine je Karlovac dobro prošao, bez obzira na sve. Kad se uzme u obzir koliko smo izgubili i koliko smo dobili, mi možemo biti zadovoljni danas. Kako će biti u budućnosti, već sada znamo: bit će sve teže i teže, rekao je Jelić.

Kod usvajanja ovogodišnjeg proračuna, od 234,9 milijuna kuna, podsjetimo, na sjednici Vijeća krajem prosinca, rečeno je da je 20-ak milijuna kuna manji od prošlogodišnjeg, ponajprije zbog manje novca koji stiže od države. Bilo je i tvrdnji vladajućih , a onda i opovrgavanja oporbe, da je to zbog jedne političke opcije na vlasti u Gradu, a druge na državnom nivou. Na sreću gradskog proračuna, bile su to loše procjene.

Pozitivni rebalans

– Bilo je 20-ak stavki za oko 20 milijuna kuna manje, ovisno o listi kako računamo, kada sam to govorio, međutim s obzirom da su pomoći u državi uvedene kao kategorija, zbog njih ta cifra u ovoj godini neće biti ni blizu ove. Kada sam to govorio prema informacijama koje smo imali od Ministarstva financija, tada je to uistinu tako bilo. U međuvremenu su te informacije postale dezinformacije, nismo imali dostatne, tako da nas očekuje u budućnosti zasigurno jedan pozitivni rebalans proračuna. Mi smo bili vrlo, vrlo skromni u računanju, međutim, s obzirom na te pomoći, u ovom trenutku neće biti problema, ali ponavljam, to je samo ova godina. Dakle, tu moramo biti mudri pa promisliti što to znači, sljedeća godina je nešto sasvim drugo, izjavio je Jelić.

Koliko iznose te izdašne državne pomoći i koliko je to više od planiranog, te koliko će proračun zbog njih ili nekih drugih prihoda rasti, nije precizirao.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest