Korak bliže cilju “Karlovačka županija bez mina” – razminirano šumsko područje uz Mrežnicu

– Ovom donacijom jedna od najvećih županija u Hrvatskoj, Karlovačka, je bliže potpunom rješavanju minskog problema, rečeno je za današnje predaje potvrde o razminiranosti po projektu”Šumsko područje na desnoj obali rijeke Mrežnice nasuprot naselju Dobrenići” pored Mrežnice.

To je područje Barilovića očišćeno od mina zahvaljujući Vipnetovoj donaciji Hrvatskom centru za razminiranje od 500.000 kuna.

– Vipnet već 13 godina pomaže u razminiranju Hrvatske na što sam posebno ponosan. Ove godine naš izbor lokacije bio je prekrasan mrežnički kraj, a razminiranjem ovog područja lokalnom stanovištvu omogućeno je lakše gospodarenje poljima koja se navodnjavaju iz Mrežnice. Posebno sam sretan što je naša donacija realizirana u kratkom roku te smo zaljubljenicima u prirodu omogućili uživanje u rijeci u ljetnim mjesecima, istaknuo je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta, tvrtke koja je do sad za razminiranje izdvojila oko 11 milijuna kuna i postala najveći privatni donator poslova razminiranja.

U Hrvatskoj je, po podacima HCR-a, još 596,6 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, odnosno 11 županija te 85 gradova i općina zagađeno je minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima zaostalih iz Domovinskog rata.

– Poražavajući su podaci da u Republici Hrvatskoj još oko 900.000 stanovnika živi u dodiru s minski sumnjivim područjem. Procjenjuje se da će za dovršetak razminiranja biti potrebno oko 4 milijarde kuna, no dobit je nemjerljivo veća od toga, izjavila je Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest